Slovenija
308 ogledov

Kam je izginil Mali voz?

Ali še vidite sedem osrednjih zvezd Malega voza? Žurnal24 main
Energetsko čedalje bolj potraten človekov način življenja ne skrbi samo za podnebne spremembe, ampak tudi za "motnost" ozračja, kar astronome onemogoča pri njihovem delu.

Prav nič ne pretiravamo, če rečemo, da so astronomi svojevrstni begunci sodobnega sveta. Daleč so časi, ko so lahko raziskovalno dejavnost opravljali  v metropolah, kot so London, Pariz ali Berlin, saj jih je od tod pregnala svetlobna "nesnaga" v ozračju. Prisiljeni so se bili zavleči v najbolj odmaknjene kotičke Zemlje, na gorske vršace, v puščave ali na Antarktiko. Le tam se nebo še razpira v vsej jasnini. Toda kako dolgo bodo ti zadnji preostali biotopi astronomov ostali neomadeževani?

 

Tudi biologi zaskrbljeni

Tako imenovani svetlobni smog ne sivi las samo astronomom, ampak tudi biologom. Ti opažajo, da čedalje bolj osvetljeno nočno nebo manipulira biološko uro številnih organizmov, kot so žuželke, ptice in netopirji.

Trenutno kar 90 odstotkov ljudi po svetu ponoči ne more več doživeti jasnega neba. Kot poroča portal Südeutsche, ki se sklicuje na raziskave javnega mnenja, kar 30 odstotkov Nemcev v svojem življenju še ni videlo mlečne ceste. Vzrok za to je v prej omenjeni svetlobni onesnaženosti oziroma motnosti ozračja.

Človek si namreč zaradi čedalje bolj energetsko potratnega načina življenja postavlja nove in nove elektrarne, ki s svojim delovanjem spuščajo v zrak toplogredne pline in aerosole. Ti skrbijo za to, da se svetloba iz človeških virov širi po ozračju, kar zastira pogled na šibko svetleče zvezde. Študije pričajo, da lahko astronomi na območju ZDA in Zahodne Evrope opazujejo samo še svetle in zelo svetle zvezde.

Opravite preizkus
Pred leti so dunajski astronomi lokalne prebivalce pozvali, naj pri jasnem nebu brez mesečine s prostim očesom najdejo vseh sedem osrednjih zvezd ozvezdja Mali voz. Večina sodelujočih je poročala samo o opaženi severnici in še eni ali dveh zvezdah. Poskus lahko opravite tudi vi in glede na število opaženih koščkov Malega voza določite čistost neba nad svojo opazovalno točko.

Na čedalje bolj onesnaženo nebo opozarjajo številna združenja tako strokovnjakov kot laikov. Po njihovih najbolj pesimističnih ocenah bodo zvezde  že v nekaj desetletjih povsem izginile z vidnega polja Zemlje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.