Slovenija
4479 ogledov

Kam se splača letos vložiti prihranke

Denar, evro, štetje denarja Profimedia
V NLB skladih so optimistični tudi glede borznih tečajev v letošnjem letu, čeprav so cene delnice merjeno po dobičku že kar visoke.

V prvi polovici leta pričakujejo precejšnjo negotovost, ki pa bo začasne narave, saj je na trgu ogromno denarja. Zaradi izvolitve Bidna pričakujejo manjša geopolitična trenja, velik pretres pa lahko prinese regulacija velikih tehnoloških družb, ki po vrednosti predstavljajo skoraj četrtino na ameriških borzah. Upanje pa dajejo cepiva, hitro in močno ukrepanje držav ter centralnih bank, je na predstavitvi pričakovanj v letu 2021 povedal Rok Bertoncel, vodja analiz na NLB Skladih.

Bertoncel ob koncu krize pričakuje zelo močno agregatno povpraševanje, saj imajo gospodinjstva visoke prihranke bomo vsi želeli potovati in iti v restavracijo, kot posledice pa ne izključuje določene rasti obrestnih mer in inflacijski pričakovanj.

Depoziti so varni, a z njimi izgubljaš denar

Vlaganju v denarna sredstva v NLB Skladih niso naklonjeni, saj so obrestne mere za depozite okrog 0,2-odstotne, medtem ko Umar za letos napoveduje 1,6 odstotno inflacijo. Prav tako niso naklonjeni obveznicam, če pa že, pa bolj kratkoročnim, da bi lahko v primeru dviga obrestnih mer lahko denar znova vložili po višjih obrestnih merah. Stavijo torej na delnice. 

 | Avtor: NLB SKladi NLB SKladi

"Marsikdo bo omenil, da so delniška vrednotenja že zelo visoka, a tudi v ZDA določene panoge predstavljajo ugodne nakupe, ob nadaljnji normalizaciji pričakujemo velik vpliv na panoge, ki so bile prizadete v epidemiji in na prociklične panoge, kot so surovine, industrija, energetika, finančne storitve. Naklonjeni smo poslovnim nepremičninam, na primer nakupovalni centri in tovrstne nepremičnine, a je v primeru rasti obrestnih mer možen negativen vpliv nanje. Nižje naklonjeni smo javnim storitvam, osnovnim potrošnim dobrinam, to so konzervativne naložbe, ki so se dobro obnesle v krizi, manj pa rastejo v času prociklične dobe, ki jo pričakujemo," je povedal Bertoncel.

"Evropi smo precej naklonjeni, delnice so zmerno vrednotene, gre za prociklično panožno strukturo, višja je izpostavljenost kitajskemu gospodarstvu. Tudi ameriškim delnicam smo naklonjeni, rahlo manj kot Evropi zaradi tveganja obrestnih mer in vrednotenj, ki so zelo visoka, ampak pričakuje se precejšnja rast dobičkov, lahko bi se približala dvajsetletnemu povprečju. Na Kitajskem je največje tveganje zategovanje finančnih razmer, morda konec leta," je povedal Bertoncel.

80 do 85 odstotkov delniškega portfelja v Evropo in ZDA

Na vprašanje, kako naj sredstva razporedi mali vlagatelj je dejal, da bi mu priporočal globalni delniški sklad, ki je aktivno upravljan glede na njihova priporočila. Sicer pa svetuje 40 do 45 odstotkov delniških naložb v Evropi, 40 v ZDA, ostalo pa v Azijo in trge v razvoju. "Azija je le kot dodatna začimba vlagateljem," je dejal.

Predsednik uprave Kruno Abramovič je ob tem opozoril, da je treba naložbe razpršiti in celotnega premoženja ni pametno imeit v eni vrsti naložb. .

Na vprašanje o kriptovalutah, kik so zaradi visoke rast ponovno vzbudile zanimanje vlagateljev, pa je Bertoncel povedal: "Marsikateri vlagatelj, tudi institucionalni vlagatelji, posegajo po teh novih naložbah, a treba je opozoriti, da je treba vlagati v kontekstu svojega celotnega portfelja. Te naložbe so brez pravne podlage, brez težav lahko pride do popolne izgube vrednosti. Brali smo da je tudi Warren Buffet je začel posegati po bitcoinu, a pri teh naložbah je zelo visoka volatilnost (skoki vrednosti, op. a.), visoko tveganje, vlagatelj lahko ostane brez vložka in brez pravnega varstva."

Da je smiselno v kripto trg vlagati le denar, ki ga lahko pogrešate, svetuje tudi Robert Rolih, ki opozarja tudi na mnoge prevare. "Na tisoče prevarantov vam bo poskušali ukrasti vaše kripto premoženje na vse mogoče načine. Najbolj pogoste so sheme, kjer vam prevaranti rečejo, da vam bodo ob depozitu npr. 0,1 Bitcoina na njihov naslov poslali nazaj 0,2 Bitcoina. Ali pa vabila v sheme, kjer naj bi neko podjetje za vas trgovalo z Bitcoinom in vam pošiljalo dobičke. Seveda so to v 99,9% prevare, pri katerih ljudje izgubijo vse svoje vložke," pravi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • popokatopetl 15:40 27.januar 2021.

    Hehe, upravljalci skladov bodo vedno filozofirali o tem v katere sklade se najbolj splača vlagat. Kar je sicer čisto res, ampak za upravljalce skladov!!!

  • zlatkozakladko 15:31 27.januar 2021.

    Ja, zihr ti bodo banke povedale, kam se ti splača vlagat...

  • mirror 14:29 27.januar 2021.

    NLB je še vedno v lasti države in to 25% plus delnica, kar pomeni da ima še veliko upravljavsko moč. Država je največji posamezni lastnik te banke, ostali so manjši. LB ali NLB vse je ista figa. Prihranke v nepremičnine, ...prikaži več seveda kdor jih ima. Obresti so pravzaprav negativne, skladi pa so v vseh bankah rizična zadeva. Banke poberejo svoje, vlagatelj ima pa vedno manj, kar je že preizkušen način poslovanja.