Slovenija
7 ogledov

Kam z odpadki

Kranjski podžupan Stane Štraus (desno) se zaveda, da neobdelana plastenka zasede Žurnal24 main
V Kovorju morda ne bodo sprejeli kranjskih nepredelanih odpadkov.

Mestna občina Kranj še vedno ne ve, kam bo v drugi polovici leta odlagala odpadke. Spomnimo, sredi julija bo z uredbo in mediacijo dokončno zaprta deponija na Tenetišah. V Kranju sicer upajo, da bodo odpadke potem lahko vozili na Kovor, kot kaže pa tržiška deponija vseh ne bo sprejela.

Lahko tudi zavrnejo
Pri kranjski mestni upravi se na Kovor sklicujejo na podlagi operativnega načrta ministrstva za okolje in prostor. Tržiški župan Borut Sajovic dokument sicer priznava, vendar pa opozarja, da govori o predelanih odpadkih, tako imenovanem ostanku ostankov, ki bi zasedel precej manj prostora. "Če bi v celoti sprejeli nepredelane kranjske odpadke, bi bila deponija hitro polna," je posvaril.

Sajovic sicer pravi, da bi Kranju rad priskočil na pomoč. "Ideja je, da bi v Kovorju sprejeli polovico kranjskih odpadkov," je razkril, hkrati pa poudaril, da se to lahko uresniči le ob širokem konsenzu vseh prizadetih – od krajevne skupnosti, civilne iniciative do občinskih organov. Kako se bodo razprave razpletle, ne ve. "Lahko pade odločitev, da nepredelanih odpadkov sploh ne bomo sprejeli," je bil odkrit.

V Kranju se verjetnega negativnega javnega mnenja v Tržiču očitno zavedajo. "V tem primeru bomo morali voziti smeti tudi drugam," je dejal podžupan Stane Štraus in priznal, da se z drugimi odlagališči po Sloveniji že pogovarjajo. Za katera odlagališča gre in kakšno ceno, danes ni želel razkriti, je pa dejal, da bo zagotovo višja, kot je zdaj.

Štraus je ob tem potrdil možnost, da bi v Kranju še do konca leta postavili sortirnico. Že tako bi lahko količino odpadkov, s tem pa tudi strošek odlaganja, drastično omejili, kaj več pa danes ni mogel povedati. Odločitev med občinami ustanoviteljicami kranjske komunale o najboljši možnosti namreč še ni padla, Štraus pa meni, da bi morala naslednji teden. "V tem primeru je realno pričakovati zagon sortirnice v začetku naslednjega leta," je sklenil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.