Slovenija
17413 ogledov

Kamen ji je razbil čelado, nato se je sesedla, takšno je njeno stanje

Nesreča v jami
1/4
Jamarska reševalna služba
Trenutno poteka širjenje jame z eksplozivom, nato sledi transport poškodovanke.

Kot smo že poročali, je včeraj zvečer prišlo do jamarske nesreče v Vranjedolski jami pri Dolenji vasi pri Cerknici, v kateri se je huje poškodovala jamarka. 

Poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk je pojasnil, da je projekt reševanja še vedno v teku. Struktura jame predstavlja reševalcem velik izziv, je poudaril Curk, a je kljub temu reševanje lahko vzor celi Evropi. Jama je predelna, ozka, širijo jo z eksplozivi. 

Ker gre za na novo odkrito jamo, načrtov do zdaj niso imeli, je pa eden od jamarjev pripravil skico, na podlagi katere pripravljajo načrt reševanja. 

Vodja intervencije Luka Zalokar je razložil, da morajo biti pri postavitvi eksplozivov izjemno previdni, da ne bi prišlo do nepotrebnih poškodb. Ekipa, ki se ukvarja s širjenjem ožin, je v jami že devet ur, ocenjuje, da jih čakata še približno dve uri dela. Medtem je v pripravljenosti že druga ekipa, ki bo zadolžena za transport poškodovanke na varno. 

Trenutno se nahaja v toplem bivaku

Ta je trenutno na varnem mestu, je povedal Zalokar. Iz jame obstaja samo ena pot, transport pa mora biti zaradi narave poškodbe horizontalen, če je to le mogoče. Medtem bo njeno stanje vseskozi spremljala ekipa reševalcev.

Ob prijavi dogodka je jamar, ki je bil s ponesrečeno na kraju, povedal, da ji je na glavo padel kamen in ji razbil čelado. Vodja Jamarske reševalne službe pri Jamarski zvezi Slovenije Walter Zakrajšek je pojasnil, da se je jamarka sesedla in padla v nezavest, ima močne poškodbe glave, a je njeno stanje na srečo stabilno. Trenutno se nahaja v toplem bivaku s člani reševalne ekipe.

Več sledi ...

dezurni@styria-media.si