Slovenija
465 ogledov

Kandidat SD zmagal brez podpore Svobode

Damjan Anželj, kandidat za župana Murske Sobote sobotainfo.com
Županske volitve v Murski Soboti.

V Murski Soboti sta se v drugem krogu županskih volitev pomerila kandidata SD in SDS, Damjan Anželj in Andrej Mešič. V prvem krogu je Anželj prejel 42,42 odstotkov glasov, Mešič pa približno deset odstotnih točk manj. 

Glede na prve delne izide, preštetih je 99,97 odstotkov oddanih glasovnic, bo novi murskosoboški župan Damjan Anželj, ki ima pred Mešičem veliko prednost, 65 odstotkov proti 35 odstotkom.  

Anželj je preko tviterja že prejel čestitko svoje SD. "Iskreno čestitamo novo izvoljenemu županu Murske Sobote Damjanu Anželju. Trdo delo Socialnih demokratov v minulih mandatih in številni izvedeni projekti v občini so bili nagrajeni in prepoznani kot prava smer razvoja. Za to vse čestitke tako Damjanu kot njegovi ekipi," so zapisali. 

 

Kandidat SD brez podpore Svobode

Medtem, ko je NSi javno podprla SDS-ovega kandidata pa Gibanje Svoboda kandidata stranke SD s katero največja vladna stranka tvori koalicijo, ni podprlo.
Kandidat Svobode je v prvem krogu prejel le 23 odstotkov glasov, v GS pa so sprva napovedovali, da bodo v drugem krogu podprli kandidata, ki jim je programsko bližje, potem pa izbiro prepustili volivcem.

Nenavadna stališča kandidatov

Nenavadna so bila tudi stališča kandidatov, tako je Mešič odločno nasprotoval združljivosti funkcij mestnega svetnika in direktorja javnega zavoda, za kar se že leta zavzema SD. Kandidat SD Anželj pa je medtem poudarjal, da zakonodaja tega ne dovoljuje.

Niti eden od kandidatov pa se ni strinjal z razdruževanjem Pomurskih lekarn, ki ga je več let odločno zagovarjal prejšnji župan Aleksander Jevšek SD, na občini pa so celo pripravili osnutek novega ustanovitvenega akta Pomurskih lekarn, s katerim bi lekarne v Murski Soboti prevzel nov javni zavod Lekarne Murska Sobota.

Anželj brez političnih izkušenj

Anželj je 45-letni magister javne uprave in je zaposlen kot višji svetovalec na področju zdravstva in socialnih zadev v upravi Mestne občine Murska Sobota. Pred tem je več kot 20 let delal na soboški upravni enoti, kjer je bil vodja matičarjev. Za razliko od protikandidata, ki je v politiki prisoten že 12 let, Anželj političnih izkušenj nima. 

Živi v vasi Veščica in je član SD, ki ga je tudi podprla na volitvah. V prvem krogu je dobil dobrih 42 odstotkov glasov, kot prednostne naloge je med kampanjo izpostavljal reševanje draginjske krize ter skrb za gospodarski razvoj in obnovo infrastrukture. 

Mestni svet levosredinski

Delo županov je močno pogojeno s sodelovanjem z občinskim svetom, ki bo v Murski Soboti levosredinski, Gibanje Svoboda in SD bosta namreč imela vsak po osem članov, SDS šest, po enega pa še Lista za našo Soboto, NSi, in Neodvisna stranka Pomurja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.