Slovenija
1663 ogledov

Kandidatka za ministrico danes na zaslišanje v parlamentu

Mateja Čalušić DZ
Če bo njena predtavitev ustrezna, jo bodo v petek potrdili na seji parlamenta.

Danes so se zaključili parlamentarne novolete počitnice in pred odborom za kmetijstvo se bo predstavila kandidatka za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić. Če bo njena predstavitev ustrezna, bo za ministrico predvidoma imenovana na izredni seji DZ v petek, s čimer bo na čelu resorja, ki ga začasno vodi obrambni minister Marjan Šarec, nasledila jeseni razrešeno Ireno Šinko.

Polemika glede izobrazbe

Poslanka Svobode je pred nastopom poslanske funkcije delovne izkušnje nabirala kot administratorka in vodja lokala ter kot svetovalka za fitofarmacevtska sredstva. Po izobrazbi je inženirka agronomije in hortikulture, specializirana kot kvalificirana svetovalka s področja varstva kmetijskih rastlin.

Njena izobrazba je v zadnjih dneh povzročila precej razburjenja, saj je bilo prvotno na straneh DZ navedeno, da ima univerzitetno izobrazbo, medtem ko je iz njene javno objavljene diplome razvidno, da ima le diplomo visokošolskega strokovnega študijskega programa prve stopnje. Čalušić je ob tem zavrnila očitke, da se je predstavljala z izobrazbo, ki je nima, odgovornost za administrativno napako, kot so jo označili v njeni stranki, pa je v celoti prevzelo Gibanje Svoboda.

Janša Goloba pozval, da umakne njeno kandidaturo

Zaradi napačne navedbe izobrazbe je prvak SDS Janez Janša premierja Roberta Goloba pozval, naj umakne predlog njene kandidature, vendar je Golob ostal pri svoji "drugi" izbiri. Za favorita za prevzem funkcije je namreč veljal upokojeni major Vojko Adamič, ki pa je v zadnjem trenutku umaknil soglasje h kandidaturi za ministra za kmetijstvo.

Čalušić ob prevzemu funkcije čakajo številni izzivi, kmetje si med drugim želijo stabilnega okolja in dialoga. Po pričakovanjih bo eden večjih izzivov ureditev razmer na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, zlasti v luči nedavnega primera odvzema živali in več primerov odpoklicev živil. Med drugim pa novo ministrico čaka tudi nadaljevanje dialoga s kmeti, pri čemer bo žgoča tematika bržkone tudi novela zakona o zaščiti živali, ki jo sicer že čaka presoja ustavnosti.

Predsednik vlade je kandidata za izpraznjeno mesto na čelu kmetijskega resorja iskal po tistem, ko je po izgubi zaupanja državnemu zboru oktobra predlagal razrešitev tedanje ministrice Šinko.

DZ bo o imenovanju Čalušić odločal predvidoma na izredni seji v petek, ki pa jo mora kolegij predsednice DZ še sklicati.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
 • Avatar lopov
  lopov 12:18 10.januar 2024.

  GOLOBIZEM KAM POGLEDAŠ SAMO DA NI JANŠIST ... IZOBRAZBA NI POMEBNA... ZNANJE ŠE MAJN... KO BODO FRČALI Z OBLASTI ... BO TUDI ČISTILNA AKCIJA SAMO DA NI LEVIČAR AL GOLOBIST KOLIKO JOKECOV VBO SPET KOLESARILO PA SE DRLO TJA V ...prikaži več V TRI PREKRASNE ...

 • tomi67 11:21 10.januar 2024.

  Mislim, da "Parelament" ni napaka, ampak oznaka za to, kar imamo v tisti bajti.

 • Lion0077 10:20 10.januar 2024.

  NI V PARELAMENTU ampak v parlamentu... Oh, oh, oh...