Slovenija
41 ogledov

Kandidirajo kljub ovadbam in sodnim postopkom

Volitve 2014 Andrej Leban
Tudi za kandidaturo na lokalnih volitvah glede kaznovanosti ni omejitev, doslej je bilo že več idej, a nič sprememb.

Kandidature vlagajo še zadnji kandidati za lokalne volitve, med njimi pa je nekaj tudi takšnih, ki razburjajo javnost. Zoper marsikaterega župana oziroma kandidata za župana namreč potekajo sodni postopki.

Med najbolj vidnimi je zagotovo nekdanji župan Franc Kangler, ki so ga pred dvema letoma strmoglavile vstaje. Višje sodišče je njegovo že pravnomočno obsodilno sodbo na šest mesecev zapora razveljavilo in ponovno vrnilo v odločanje na prvo stopnjo. V štabu Županove liste s tem nimajo težav, pravijo, da so ovadbe vložene tudi proti drugim. Tudi zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića so podane številne ovadbe, na vprašanja, ali ni zato neprimeren kandidat, odgovarja burno, da njemu še nihče ni dokazal nepravilnega delovanja. Tudi zoper koprskega župana in kandidata Borisa Popoviča še vedno potekajo sodni procesi, tožilka je v primeru Serming, kjer mu očitajo zlorabo položaja, poleg štirih leta zapora zahtevala tudi prepoved opravljanja funkcije župana.

"Zakaj ljudje podpirajo takšne kandidate, je težko pojasniti"

A tudi če bi krivdo pravnomočno dokazali kateremu od lokalnih veljakov, bi mu le težko preprečili ponovno kandidaturo za župana. Zakon o lokalnih volitvah namreč ne predvideva kakršnega koli omejevanja zaradi pravnomočne obsodbe. Županu, podžupanu ali članu občinskega sveta mandat lahko preneha le v primeru, če je pravnomočno obsojen na nepogojno kazen zapora, daljšo od šestih mesecev. A tako kot pri opravljanju funkcije poslanca, ni navedeno, ali to velja za pravnomočno obsodbo v času mandata ali tudi pred tem.

"Tako kot na nacionalni ravni, bi o omejitvah veljalo razmisliti tudi na lokalni ravni,“ je jasen Vid Doria iz Društva integriteta, saj "zakonodajalec pred dvajsetimi leti ni predvidel tako banalnih situacij, da bi bil nekdo, ki je obsojen, lahko tudi izvoljen“. "To so banalne situacije, ki se v normalni situaciji ne bi smele zgoditi in bi jih zakonodaja morala prepovedati. Morda bi to najlažje uredili s prepovedjo kandidiranja,“ je jasen Doria. Zakaj ljudje podpirajo takšne kandidate, je težko pojasniti, pravi Doria, ki nadaljuje, da je mogoče to pojasniti s tranzicijo, v kateri je še vedno Slovenija.

Več idej za omejitve, a brez sprememb

O spremembah zakonodaje in omejitvah kandidiranja je razmišljalo že več zakonodajalcev. Evropski poslanci v odboru Crim so tako predlagali, da bi se obsojenim omejile kandidature na javne funkcije. Državljanska lista pa je še pred tem lani – v času druge Janševe vlade – hotela spremeniti zakonodajo tako, da bi funkcijo posamezniku odvzeli že, če bi bila zoper njega vložena pravnomočna obtožnica zaradi naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti – to je na primer tudi zloraba položaja.

"Pri tem se je postavljalo vprašanje kršenja ustavno zagotovljeni pravic,“ je pojasnil Robert Smrdelj iz Združenja občin Slovenije, ki nadaljuje, da je potrebno pametno urediti omejevanja kandidiranja oziroma odpoklic županov, da bodo pravila za vse funkcionarje enaka. "Tudi zdaj bi morali zakon dodelati, da bi bila določba o prenehanju mandata razumljiva vsem, sedaj pa je bog pomagaj,“ še pravi Smrdelj, ki pravi, da v združenju absolutno ne nasprotujejo domišljenim spremembam o lokalni samoupravi.

Komentar o tem, da je skregano z vsako pametjo, da se nekdo hvali s tem, da je prejel podkupnino, lahko preberete tu. 

Komentarjev 13
  • KOJAK 09:26 11.september 2014.

    Pa saj odgovor je simpl k pasulj... Ljudje podpirajo ljudi, ki imajo kaj pokazat...REZULTATE. Prej Danica in Vita v Ljubljani nista naredili NIČ, ampak res NIČ. Ljudje itak ne vedo da niti nista mogli, ker nista imeli take večine v ...prikaži več mestnem svetu kot jo ima Janković. Pa Janković kljub ne vem kakšnim govoricam ŠE NI BIL NIČ obsojen. Pa da ne rečem da bo spet izvoljen sploh če pogledamo kakšno konkurenco bo imel na volitvah...

  • Tupamaros 09:14 11.september 2014.

    Politična obsodba ni zaresna obsodba. Ti spenjac tega kot vidim te razlike ne razumeš. Obsodba na osnovi indicev je v naši deželi znana že 70 let v raznih nijansah. V primeru, ki ga omenjaš se je pravosodni sistem znašel ne ...prikaži več na nebu ne na zemlji. Peče ga vest in sedaj ne ve kako in kaj pa skuša popolnoma napačno omiliti zgodbo do rešitve (če je bo zmogel brez sodišča v Strasbourgu) tako , da počne novo napako s privilegijim ki jih drugi zaporniki nimajo. Ljudje so vsak na svoj način podporniki ali nasprotniki Janše upravičeno ogorčeni.

  • Tupamaros 08:56 11.september 2014.

    70 letih prikritega strahu pred represivnim sistemom in kobajagi demokratične ureditve države, se je volilno telo dokaj razbremenilo tega strahu. Ljudje so začeli vse manj razmišljati po vsiljenih navodilih političnih lobijev. Volivci so začeli izbirati po svoji presoji. Slovenski pravosodni ...prikaži večsodni sistem je izgubil ( pravzaprav ga nikoli ni imel ) zaupanje vase in s tem zaupanje ljudi v pravno državo. Politični kliki in lobijem še vedno uspeva preko svojega vpliva v medijih usmerjati mnenja volivcev. Na vprašanje zakaj jih volivci volijo in podpirajo ovadbam navkljub? Ja tisti, ki jih volijo in podpirajo razmišljajo s svojo glavo in to počnejo popolnoma legitimno. Ljudje presojajo po tem kar so kandidati naredili do sedaj in se ne ozirajo na pisanje in čvekanje medijev. Presodili so, da je kolateralna škoda v primerjavi z narejenim pravzaprav nepomembna.