Slovenija
16 ogledov

Kangler danes na sodišču

Franc Kangler
1/6
Nino Verdnik
Sojenje zaradi dodelitve stanovanja vedeževalki Ježoviti. Kangler se ne bo skliceval na imuniteto.

Na mariborskem okrajnem sodišču se je začel postopek zoper nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja ter soobtoženima direktorici stanovanjskega sklada Tanji Vindiš Furman in vedeževalki Karin Ježovita.

Pred sodnika so pristopili vsi. Franc Kangler je sodniku pojasnil, da se ne bo skliceval na imuniteto državnega svetnika.

Odgovornost naprtil umrlemu

Kangler je v zagovoru zavrnil kakršnokoli odgovornost, saj da je kot župan dnevno podpisal tudi do sto dokumentov in je pri tem moral marsikdaj zaupati svojim strokovnim službam. Ježovito je po lastnih besedah spoznal šele v času predvolilne kampanje jeseni 2010, vsi postopki v zvezi s predlogom za dodelitev več kot sto kvadratnih metrov velikega stanovanja, ki jih na njegov predlog v najem podeljujejo zaslužnim meščanom, pa je vodil takratni vodja službe mestnega sveta Aleš Škof, ki so ga poleti 2011 našli mrtvega v dupleški gramoznici.

Zavrnil, da bi vplival na direktorico

Nekdanji mariborski župan je tudi zanikal, da bi kakorkoli vplival na direktorico stanovanjskega sklada, ki je v današnjem zagovoru med drugim povedala, da so na javno objavljenem razpisu sicer v najem ponujali tri stanovanja, za katera so prejeli štiri prijave, za domnevno spornega, ki je zdaj v najemu Ježovite, pa da se je prijavila le omenjena vedeževalka. Ta naj bi glede na predložene listine izpolnjevala vse pogoje, o tem, da naj bi bil eden od dokumentov ponarejen, pa je Vindiš Furmanova izvedela od novinarke, ki je to pri njej prva preverjala.

Tudi Ježovita vpletla umrlega Škofa

Ježovita je prav tako zavrnila očitke o ponarejenem referenčnem potrdilu, s katerim je postala članica sveta invalidov, pozneje pa zaradi tega upravičena do stanovanja, češ da ga ni prebrala. Tudi sama je v zgodbo vpletla Škofa, ki je bil takrat predsednik sveta invalidov v Mestni občini Maribor. Prav on naj bi jo povabil k sodelovanju pri projektih invalidske problematike v mestu, pozneje pa ji je povedal in pomagal pri postopku pridobivanja stanovanja.

Trojici sodijo zaradi sporne dodelitve stanovanja Ježoviti, ki ga je prejela kot članica sveta invalidov. Tožilstvo jo bremeni kaznivih dejanj sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic ter ponarejanja listin.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 14:49 25.marec 2013.

    Končno ena lepa novica v zvezi priimka Kangler ! Ostalo njegovo blebetanje , kot člana DZ , nikogar v SLO ne zanima in jih prosim, v imenu ostalih tudi ne objavljajte !

  • dragec 08:16 25.marec 2013.

    GOTOF JE