Slovenija
59 ogledov

Kangler: Hočejo, da se mi zmeša

Sojenje Kanglerju Fotosmedia
"Gre za udbomafijsko zaroto in nič drugega," pravi Franc Kangler, nekdanji marborski župan, ki bi mu danes skupaj s soobtoženimi na prvi dan sodnih počitnic morali začeti soditi zaradi zlorabe položaja v primeru mariborskih radarjev.

Okrajno sodišče v Mariboru je med sodnimi počitnicami razpisalo pet obravnav v zadevi, v kateri so poleg Kanglerja obdolženi še Vili Eisenhut, Tomaž Vrčko in Boštjan Ferk. Radarji so bili povod za mariborske vstaje, ki so Kanglerja odnesle z  županskega stolčka.
"Uničiti me hočejo, sem prvi človek, ki mu sodijo med sodnimi počitnicami," pravi Franc Kangler. Današnja obravnava je bila sicer preklicana zaradi opravičila Kanglerjevega odvetnika Marka Bošnjaka, ki se na naše telefonske klice ni odzival. Sojenje naj bi se tako začelo 22. julija.

Neprepričljivi razlogi

Kot so nam pojasnili na vrhovnem sodišču, je bilo v zadnjih petih letih med sodnimi počitnicami razpisanih 367 narokov v kazenskih zadevah, 240 v civilnih in 116 dražbenih narokov. Gre samo za nujne zadeve, med katere po zakonu sodijo kazenske zadeve, ko je obdolžencu odvzeta ali omejena prostost, izvršilne zadeve,  povezane z vzgojo in varstvom otrok, prisilne poravnave in podobno.

Eno statistiko imajo, druge ne

Na okrajnem sodišču v Mariboru nam na vprašanje, med katero izmed zakonsko opredeljenih zadev spada primer radarjev, niso odgovoili, šele po posredovanju vrhovnega sodišča pa, da gre v tem primeru za "odločitev procesnega vodstva sodnika v skladu s 13.a členom zakona o sodiščih".
Omenjeni člen je zelo splošen : "Sodnik obravnava prednostne zadeve, ki so kot take določene z zakonom. Sodnik pri določitvi vrstnega reda obravnavanja drugih zadev lahko upošteva, poleg časa pripada zadeve na sodišče, tudi vrsto, naravo in pomen zadeve." In torej ne daje odgovora na vprašanje, zakaj je bilo sojenje Kanglerju uvrščeno med nujne zadeve, ki jih določa isti zakon in ki jih sodišče lahko obravnava med sodnimi počitnicami.

Na vrhovnem sodišču pa nam tudi niso postregli s podatkom, koliko takšnih sojenj po 13. členu zakona o sodiščih je bilo do danes razpisanih med sodnimi počitnicami. "Tovrstne statistike ne vodimo," odgovarjajo. "Edini sem, verjamite," zatrjuje na drugi strani Kangler.

Pa o "udbo mafiji"

"Poglejte, gre za maščevanje, ker sem več let v državnem zboru nadziral delovanje varnostno obveščevalnih služb. Sodnik, ki neprenehoma piše odredbe, je bil svetovalec direktorja Sove," pravi Kangler. Njegovi poslanski kolegi iz komisije za nadzor obveščevalnih služb, so sicer spisali notarsko overjeno izjavo, da bi se sodnik Janez Žirovnik moral izločiti iz odločanja o zadevah proti Kanglerju, ker sta bila pri izvajanju nadzora pogosto v konfliktu. Vendar Kangler z izjavo ni dosegel njegove izločitve.

Spisanih vsaj 12 ovadb

Čeprav v primeru radarjev ne gre za istega sodnika. "Držijo skupaj. Dogajajo se povsem nenavadne stvari. Da spet drug sodnik izjavi, da sem nevaren, ker se lahko politično reaktiviram in da je zato obsodba proti meni utemeljena ..." Kangler obtožuje tako policijo kot tožilstvo, da mu kršita osnovne pravice. "Niti sam ne vem koliko ovadb so spisali proti meni in kaj so dosegli. Čisto nič. Niti ene obsodbe. Tako bi očitno radi, da se mi zmeša in mi sodijo še med počitnicami," pravi Kangler.

Matej.Košir@zurnal24.si

»Gre za udbomafijsko zaroto in nič drugega,« pravi Franc Kangler, bivši marborski župan, ki bi mu danes skupaj s soobtoženimi na prvi dan sodnih počitnic morali začeti soditi zaradi zlorabe položaja v primeru mariborskih radarjev.

 

Okrajno sodišče v Mariboru je med sodnimi počitnicami razpisalo pet obravnav v zadevi, v kateri so poleg Kanglerja obdolženi še Vili Eisenhut, Tomaž Vrčko in Boštjan Ferk. Radarji so bili povod za mariborske vstaje, ki so Kanglerja odnesle z županskega stolčka.

»Uničiti me hočejo, sem prvi človek, ki mu sodijo med sodnimi počitnicami,« pravi Kangler. Današnja obravnava je bila sicer preklicana zaradi opravičila Kanglerjevega odvetnika Marka Bošnjaka, ki se na naše telefonske klice ni odzival. Sojenje naj bi se tako začelo 22. julija.

 

Neprepričljivi razlogi

Kot so nam pojasnili na vrhovnem sodišču, je bilo v zadnjih petih letih med sodnimi počitnicami razpisanih 367 narokov v kazenskih zadevah, 240 v civilnih in 116 dražbenih narokov. Gre samo za nujne zadeve, med katere po zakonu sodijo kazenske zadeve, ko je obdolžencu odvzeta ali omejena prostost, izvršilne zadeve, povezane z vzgojo in varstvom otrok, prisilne poravnave in podobno.

 

Eno statistiko imajo, druge ne

Na okrajnem sodišču v Mariboru nam na vprašanje, med katero izmed zakonsko opredeljenih zadev spada primer radarjev, niso odgovoili, šele po posredovanju vrhovnega sodišča pa, da gre v tem primeru za »odločitev procesnega vodstva sodnika v skladu s 13.a členom zakona o sodiščih«.

Omenjeni člen je zelo splošen : »Sodnik obravnava prednostne zadeve, ki so kot take določene z zakonom. Sodnik pri določitvi vrstnega reda obravnavanja drugih zadev lahko upošteva, poleg časa pripada zadeve na sodišče, tudi vrsto, naravo in pomen zadeve.« In torej ne daje odgovora na vprašanje, zakaj je bilo sojenje Kanglerju uvrščeno med nujne zadeve, ki jih določa isti zakon in ki jih sodišče lahko obravnava med sodnimi počitnicami.

Na vrhovnem sodišču pa nam tudi niso postregli s podatkom, koliko takšnih sojenj po 13. členu zakona o sodiščih je bilo do danes razpisanih med sodnimi počitnicami. »Tovrstne statistike ne vodimo,« odgovarjajo. »Edini sem, verjamite,« zatrjuje na drugi strani Kangler.

Pa o »udbo mafiji«

»Poglejte, gre za maščevanje, ker sem več let v državnem zboru nadziral delovanje varnostno obveščevalnih služb. Sodnik, ki neprenehoma piše odredbe, je bil svetovalec direktorja Sove,« pravi Kangler. Njegovi poslanski kolegi iz komisije za nadzor obveščevalnih služb, so sicer spisali notarsko overjeno izjavo, da bi se sodnik Janez Žirovnik moral izločiti iz odločanja o zadevah proti Kanglerju, kar sta bila pri izvajanju nadzora pogosto v konfliktu. Vendar Kangler z izjavo ni dosegel njegove izločitve.

Spisanih vsaj 12 ovadb

Čeprav v primeru radarjev ne gre za istega sodnika. »Držijo skupaj, Dogajajo se povsem nenavadne stvari. Da spet drug sodnik izjavi, da sem nevaren, ker se lahko politično reaktiviram in da je zato obsodba proti meni utemeljena...« Kangler obtožuje tako policijo kot tožilstvo, da mu kršita osnovne pravice. »Niti sam ne vem koliko ovadb so spisali proti meni in kaj so dosegli. Čisto nič. Niti ene obsodbe. Tako bi očitno radi, da se mi zmeša in mi sodijo še med počitnicami,« pravi Kangler.



Okvir

Matej Tonin, poslanec NSi je letos naslovil poslansko vprašanje na pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča ali bo ukrepal zoper sodnika Boštjana Polegka, ki je  izjavil, da »Kangler predstavlja veliko nevarnost, da se vrne v politično življenje, zato mora v zapor«. A dobil odgovor, da so sodniki pri opravljanju sodniške funkcije neodvisni.

Kvout

Od kmetije! Prodal sem eno njivo, pa da ne govorim kdo me še vzdržuje, Franc Kangler na vprašanje, od česa danes živi.

 

Kvout2

 

Če sem lopov, me zaprite! Ampak boril sem se za to državo, se v parlamentu 11 let boril za demokracijo, in mislim, da si zaslužim vsaj pošteno sojenje.

Franc Kangler

 

 

 

Komentarjev 12
  • westal 06:00 16.julij 2015.

    On je že zmešan.

  • Presvetli 14:43 15.julij 2015.

    Ko te hebe Kangler! Imel si celi Maribor za sabo in si mu obrnil,hrbet z radarji. Če nebi bil tako požrešen bil kralj,tako pa si sedaj ruševina in imaš okol sebe samo še par ljudi. Pa da dodam še ...prikaži več to,da danes z Mariborom ni nič bolje ,kot takrat,ko si ga ti vodil. Kvečjemu je manj narejeno,ampak,naredil si usodno napako in s tem pokazal kakšen si človekKo te hebe!

  • tomaz 13:37 15.julij 2015.

    A ni to čudn, vsi polhni dnarja (ne ve nihče od kot), kar sam jim je z lufta priletel, pa nobeden nč kriv..same politične zarote...