Slovenija
216 ogledov

Kangler in vedeževalka pred sodniki

Franc Kangler, Karin Ježovita in Tanja Vindiš Furman
1/11
Žurnal24 main
Na mariborskem okrajnem sodišču se je začel predobravnavni narok proti mariborskemu županu Francu Kanglerju in vedeževalki Karin Ježovita zaradi domnevno sporne dodelitve občinskega stanovanja.

 

Na zatožni klopi sta se poleg Kanglerja znašli Karin Ježovita, prejemnica neprofitnega stanovanja, za katero je mestna občina odštela 146 tisoč evrov, ter direktorica medobčinskega stanovanjskega sklada Tanja Vindiš Furman.

"Nisem kriv in to bom tudi dokazal. Verjamem, da bo postopek pravično izpeljan," je še preden je sedel na zatožno klop sodišča pojasnil Kangler. Tudi Ježovita in Vindiš Furmanova sta se izrekli za nedolžni.

Pristranski dokazi?

Obramba vseh treh je na predobravnavnem naroku zahtevala izločitev dokazov, in sicer prisluhov. "V spisu se nahajajo zapisi prisluhov, na katere se sklicuje tožilec. Ti so bili pridobljeni na podlagi odredbe sodnika Janeza Žirovnika, ki bi lahko bil do župana pristranski. Kangler je bil namreč kot poslanec član parlamentarne komisije za nadzor nad SOVO. Žirovnik je bil v tem času svetovalec glavnega direktorja SOVE. Tako mu je bil Kangler nadrejen. Na raznih zaslišanjih je prišlo med Kanglerjem in Žirovnikom do nestrinjanj. Zato menimo, da bi lahko bil omenjeni sodnik v tem primeru pristranski in bi se moral izločiti," je pojasnil Marko Bošnjak, zagovornik Kanglerja, ki je tako zahteval na podlagi pravice do nepristranskega sodnika. Dodal je še, da so bili prisluhi, ki jih uporablja tožilec v tem primeru, uporabljeni protipravno, saj bi morali biti po njegovem že uničeni. Z nobenim od očitkov se tožilec Boris Marčič ni strinjal.

Kako je do stanovanja prišla Ježovita

Tožilstvo jih bremeni kaznivih dejanj sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic ter ponarejanja listin.

Ježovita naj bi 146 tisoč evrov vredno stanovanje prejela kot članica sveta invalidov, posvetovalnega telesa župana, kamor je bila imenovana dan po objavi razpisa za dodelitev treh stanovanj.
Kot je ob vložitvi kazenske ovadbe v začetku letošnjega leta pisal Večer, je Ježovita na omenjenem razpisu kandidirala v konkurenci z vodilno delavko vrtca, kustosinjo in zdravnikom. A ker jo je županstvo prepoznalo kot pomembno osebo za Maribor, je lahko prevzela ključe 110 kvadratnih metrov velikega stanovanja v lepi okolici blizu Stražunskega gozda v Mariboru.

Kangler zanika vpletenost

Kangler je sicer v preteklosti že večkrat zavrnil kakršnokoli vpletenost v vodenje postopka za dodelitev omenjenega stanovanja. Kot je povedal v odzivu na ovadbo, je bila njegova vloga zgolj predlagati, medtem ko je odločitev o dodelitvi službenega stanovanja sprejela komisija in medobčinski stanovanjski sklad.

Komentarjev 14
  • Ondine 10:12 07.april 2013.

    meni je pred leti šlogala, še ko je imela 50kg več in je izgledala precej nemarno. No in lahko povem, da tudi zadela ni nič.Moja napak ker sem ji verjela takrat in sem vmes zgubila nekaj najboljših let, vendar mi ...prikaži več je le ratalo narediti šolo do konca. Mislim,da on o šloganju pojma nima. O kakšnih drugih rečeh, pa morda veliko ve.

  • Ondine 10:12 07.april 2013.

    meni je pred leti šlogala, še ko je imela 50kg več in je izgledala precej nemarno. No in lahko povem, da tudi zadela ni nič.Moja napak ker sem ji verjela takrat in sem vmes zgubila nekaj najboljših let, vendar mi ...prikaži več je le ratalo narediti šolo do konca. Mislim,da on o šloganju pojma nima. O kakšnih drugih rečeh, pa morda veliko ve.

  • nejansizmu 20:53 26.oktober 2012.

    na preprosto vprašanje zavrteti v ideološki spin, ponuditi par absurdnih primerov in čisto nič povedati. Kako si ti lahko sploh minister?Radovan ŽerjavTo je vprašanje za volivce, ne zame.(smeh)Neznana osebaV redu, preden grem, kar se te ...prikaži več okrogle mize tiče. Ponavljaj svoje stalne vzklike o pomembnosti ukrepanja, kako se moramo zediniti, skupaj smo močnejši, bla, bla, bla,…Radovan ŽerjavOkej.Neznana osebaPotem imaš na strani številka 6. nekaj podatkov IMFa o rasti obrestnih mer, nekaj o ohranjanju okolja in kmetijskih subvencijah. Te podatki in ugotovitve izhajajoče iz njih so stare že par let, ampak pri tebi jih lahko prodamo kot nekaj novega. Ne vprašaj kako in zakaj.Radovan ŽerjavTo je moja specialiteta.(smeh, šelestenje papirjev)Neznana osebaJah, nč. Počasi me ne boš več rabil Radovan.Radovan ŽerjavUpam, da tega zame ne ugotovijo volivci.(smeh)…KONEC ZAPISA 54854/XCZRT456/