Slovenija
17 ogledov

Kangler: "Novinarka je videla samo črno plat"

Otvoritev EPK mediaspeed
Maribor. Na današnji seji se bodo občinski svetniki posvetili zimski univerzijadi 2013. Bo beseda tekla tudi o projektu EPK? Župan Franc Kangler je pred dnevi odgovoril na nemške kritike glede neprimernosti Maribora za naziv Evropska prestolnica kulture.

Mariborski svetniki se bodo danes na redni seji med drugim seznanili z aktivnostmi v zvezi z zimsko univerzijado 2013 in odločali o pogojih poslovanja Avtobusne postaje Maribor.

Omejili bodo postavljanje oglasov

MOM pa bo danes obravnaval tudi sklep, s katerim se na območju MOM prepove postavljanje manjših oglaševalnih objektov (panoji, samostoječi panoji in podobno) na javnih površinah (pločniki, trgi, stopnišča) pred poslovnimi prostori. "Postavitev je izjemoma dovoljena v času prireditev mestnega značaja, če s tem soglaša Komisija za rabo javnih površin," so zapisali v gradivu.

Zanimivo pa bo videti, ali bodo pozornost namenili tudi kritikam, ki so jih doletele v zvezi z Evropsko prestolnico kulture (EPK).
Spomnimo, novinarka uglednega in vplivnega nemškega časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung Andrea Diener je po obisku kritično zapisala, da je Slovenija lepa, a obiskovalcem svetuje, naj naredijo ovinek okoli Maribora. Mesto je poimenovala "beda od mesta" in se začudila, zakaj je bilo to mesto izbrano za EPK. "Dve, tri kolikor toliko stare ulice v centru, na katerih so svoje razprodajne košare postavile vse verige s poceni šaro na svetu, mestni grad in nekaj starih hiš, čedno nabrežje po imenu Lent, ki si ga ogledaš v približno desetih minutah, najstarejša trta na svetu," piše. Razočarana nad Mariborom se je odpravila po Sloveniji "in z vsakim kilometrom, ko smo se oddaljevali od Maribora, je postajala pokrajina lepša".

Kangler meni, da ni ujela pravega utripa

Župan Franc Kangler se je konec prejšnjega tedna na ta zapis odzval in uredništvu nemškega časopisa pisal: "Z obžalovanjem ugotavljam, da novinarka v času svojega obiska ni uspela ujeti pravega utripa mesta in ni uspela začutiti Maribora kot majhnega, a prisrčnega mesta z dobrosrčnimi in gostoljubnimi ljudmi, v katerem je prav vsak turist in obiskovalec dobrodošel."

Med drugim dodaja, da je Lonely Planet uvrstil Maribor med Top 10 destinacij v letu 2012. "Z žalostjo sprejemam, da je novinarka v našem mestu videla samo črno plat. Tudi v Frankfurtu lahko najdemo kakšno ulico, ki je zanemarjena in ni v ponos mestu, pa to ne pomeni, da je ves Frankfurt neurejen. Maribor je bilo nekdaj največje industrijsko mesto v Jugoslaviji, zato tudi najdemo postsocialistične ostanke. A danes se Maribor razvija v univerzitetno, kulturno, športno in turistično središče."

Komentarjev 1
  • Žurnalček 11:15 30.januar 2012.

    Ja kdo ji je kriv , če ni Mariborčanka in ne čuti to suptilnost in čar totega MB. Ji bo mašin tehnik povedal, kaj je kultura in lepota. Kaj bi šele napisala , če bi si ogledala eno kulturno prireditev ...prikaži večv npr. v Ljudskem vrtu in prešerna polne navijače. Kdo ji je kriv , če ne zna v 200 m Lenta doživeti 3 kulturne orgazme, mogoče pa ni šla po stopnicah v klet , da vidi kulturno bogastvo , ki je tu shranjeno v hrastovini al pa šla na Pohorje , kjer rastejo takšne rožce k jih nima cel svet, bi z svojo izjavo v obrambi, pomagala teta Pehta. A ni zadosti samo to , da z Tržnico gospodari Snaga. Vsakmu EU državljanu , je samo to dosti ! Jaz predlagam , da še MOB prevzame in ga odpelje k sebi na lager. Mogoče bi bil pa to res en dogodek, ki bi sprostil kulturo v MB.