Slovenija
44 ogledov

Nemški tisk kritično do Maribora

Mariborski Trg Leona Štuklja EPA
Novinarka uglednega in vplivnega nemškega časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung je izjemno kritično ocenila dogajanje v Mariboru. Neusmiljeno je Maribor označila za nezanimivo mesto, ne razume pa, zakaj je bilo izbrano za evropsko prestolnico kulture.

O Sloveniji sicer novinarka Andrea Diener piše, da je lepa, a obiskovalcem svetuje, naj naredijo ovinek okoli Maribora. Slednjega je obiskala ob odprtju Evropske prestolnice kulture (EPK), a tako mesto kot organizacija EPK sta jo vse prej kot navdušila.

Dienerjeva v obsežnem prispevku ne skriva, da jo je Maribor razočaral – in to kljub temu, da njena pričakovanja že pred prihodom niso bila visoka.

"Funkcionarji me že dva dni zasipajo s Powerpoint besediščem. In ko ne znajo naprej, kar se pravzaprav stalno dogaja, me obmetavajo s pisanimi brošurami. Nihče ničesar ne ve, saj se funkcionarji stalno menjajo, in nihče ni nikoli dovolj dolgo na položaju, da bi dobil vsaj približen pregled nad zadevami. Tisti, ki imajo nekaj pojma, nimajo besede in so zato frustrirani," se je Dienerjeva v Mariboru pritoževala nad organizatorji EPK.

"Beda od mesta"

Mesto oziroma "beda od mesta". "Dve, tri kolikor toliko stare ulice v centru, na katerih so postavile svoje razprodajne košare vse verige s poceni šaro na svetu, mestni grad in nekaj starih hiš, čedno nabrežje po imenu Lent, ki si ga ogledaš v približno desetih minutah, najstarejša trta na svetu," razen tega pa le še stanovanjski bloki, dolgočasni betonski kompleksi, trume prometnic ter gradbišča.

"Tu ni ničesar, kar bi lahko človek opisal kot vsaj na pol čedno. Če bi se zelo močno potrudila, bi lahko to mesto označila kot zanimivo, a se ne želim potruditi," je neusmiljena novinarka.

Bled jo je očaral

Razočarana nad Mariborom se je odpravila še malo po Sloveniji "in z vsakim kilometrom, ko smo se oddaljevali od Maribora, je postajala pokrajina lepša". Na svoji poti si je med drugim ogledala Bled – ta jo je očitno zelo očaral, saj njegovim naravnim lepotam in drugim zanimivostim nameni precej lepih besed – ter v Posočju splezala na Kolovrat, na vrhu katerega je "postopoma razumela to deželo, ki je bila in je še vedno z vseh strani izpostavljena različnim kulturam".

Zakaj prav Maribor za EPK?

Ker ji je bil preostanek države neprimerljivo bolj všeč od prizorišča EPK, se v članku med drugim sprašuje, zakaj je bilo prav to mesto izbrano za prizorišče EPK. Ena od sogovornic v Sloveniji ji na to vprašanje odgovori z besedami: "Hja, mislim, da je tamkajšnje letališče preslabo izkoriščeno."

V razmišljanju o Mariboru navede še besede neke druge sogovornice: "V Mariboru vlada neverjetna povezanost. Zato je poslovanje z njimi tako težko: vsak nekomu dolguje neko uslugo, vsak se na nekoga obeša. Kar je danes obljuba, jutri to ni več, ker je pač nekdo nekaj blokiral." Kot dodaja Dienerjeva, to vsaj delno pojasnjuje funkcionarsko domače rajanje, ki mu je bila izpostavljena v Mariboru, nenehne menjave v organizaciji EPK in frustracijo tistih, ki so se želeli vključiti, a so bili zavrnjeni.

Komentarjev 7
  • Žurnalček 09:41 20.januar 2012.

    Kako mislite , da lahko kulturo proizvaja strojni tehnik . Kako lahko mislite , da so sploh vedo kaj je kultura, če samo enkrat v življenju vidite in slišite in vidite Viole. To da pa peščica starih Mariborčanov zganja Winershulle ...prikaži več , je pa pogojni refleks iz preteklosti, ki ga pa kmetavzarji z Kangelco na čelu nikoli niso niti poznali. Samo mesto , pa niti slučajno ni lepo , ker lepota mesta je v fasadah stavb in njihovi urejenosti, potem pa vse ostalo. Pa kaj vam bi pravil, pridite pogledati LJ pa boste videli v čem je razlika in zakaj je tako napisala !

  • MK 08:31 20.januar 2012.

    sm iz ljubljane in vam pravim ta baba ma celoletni PMS. Šef jo je skenslu iz fuka v pisarni, mož je že zdavnej šel, otroci so homoseksualci, pes je šel raje v zavetišče, kot da bi bil pr njej. Baba ...prikaži več ma mastno čupo, smrdi po cigaretih čeprav je že 69x nehala kadit in še rom bi je ne s štapom dreznu in jo pošljejo v Maribor, da naredi reportažo o EPK.Dejstvo je da je Maribor te projekte dobil tudi z namenom razvoja mesta v smislu novih zgradb in novega zagona ustvarjanja in kulture in zaradi ene same prireditve ne bo zraslo novo, lepše mesto s srečnimi ljudmi in množico na ulicah, ki bo navdušeno pozdravljalo vsako babnco iz švabije, ki misli, da je pojedla vso znanost ko je v šoli enkrat za domače branje prebrala nekaj Gotheja.čjus!

  • mb 07:01 20.januar 2012.

    sem iz maribora.meni je uganka, kako je mb dobil naziv EPK. Ne rečem, da se občasni kaj ne dogaja, ampak dejansko je to mesto beda od bedeČe ne bi imel solidne službe bi se že zdavnaj odselil ...prikaži več - no saj sem se samo še v slubo v mb hodimMestni park je bil včasih lep, akvarij tudi, muzeji so katastrofa , včasih se je še kaj dogajalo v sačmotu ali v kgb - mogoče se še ampak ne zasledijem več, gledališče nekaj malega miga, drugače pa je vse samo sebi namenjeno.tjec lahko umre od dolgega časa.in to ni prvi tak članek o MB-ju. tudi srbi so podobno napisali.MB je vedno bil 3-razredno delavsko mesto in bo tako tudi ostalo. lahko se funkcionarji na trepalnice postavijo pa se ne bo nič spremenilo. samo župana si poglejmo pa je vse jasno