Slovenija
23 ogledov

Kangler pravi, da podžupanji ni pomagal do službe

Sojenje Kanglerju
1/5
Fotosmedia
Kangler naj bi posredoval pri soobtoženi, naj razpiše prosto delovno mesto pripravnika in zaposli Bahovo ter naj ji pozneje plača šolnino za študij.

Nekdanji mariborski župan Franc Kangler je danes sedel na zatožno klop Okrajnega sodišča v Mariboru, kjer se mora skupaj z direktorico Medobčinskega javnega stanovanjskega sklada Maribor Tanjo Vindiš Furman zagovarjati zaradi domnevnega posredovanja s ciljem zaposlitve nekdanje podžupanje Astrid Bah. Krivdo je zanikal.

Tretji v vrsti sodnih postopkov, ki tečejo zoper Kanglerja, se je začel prejšnji teden, a se nekdanji župan takratnega predobravnavnega naroka zaradi bolezni ni udeležil. Takrat se je o krivdi izrekla le Vindiš Furmanova, ki je prav tako ni priznala.

Po navedbah tožilca Borisa Marčiča je Kangler med januarjem 2009 in novembrom 2010 kot župan zlorabil svoj položaj in posredoval pri Vindiš Furmanovi, da sklad razpiše prosto delovno mesto pripravnika in na tem mestu zaposli Bahovo, pozneje pa podžupanji še plača šolnino za študij.

Tožilec je tokratno obtožnico združil še z zgodbo o nepravilnostih pri spornem nakupu samskega doma na Pobrežju. Kangler naj bi posredoval pri Vindiš Furmanovi, da sklad priredi razpis in za več kot 1,3 milijona evrov odkupi bivalne enote od strica Kanglerjeve žene Radivoja Vasića oziroma njegovega podjetja Vamar.

Kangler: Ni dokazov

Kangler je danes pred sodiščem zavrnil očitke in povedal, da ne razume "obtožb, ki ne temeljijo na niti enem dokazu".

Konec oktobra se je na istem sodišču proti Kanglerju začel tudi sodni proces v zadevi Toplarna, v katerem se je na zatožni klopi znašel skupaj z direktorjem javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči Mojmirom Grmekom. Slednji je krivdo že zanikal, Kangler pa se o tem zaradi bolezni še ni izrekel.

Medtem ga je okrajno sodišče maja letos sicer še nepravnomočno obsodilo na sedem mesecev zapora v zadevi sporne dodelitve stanovanja vedeževalki Karin Ježovita.

Komentarjev 1
  • dragec 15:17 15.november 2013.

    To je pravi LOPOF