Slovenija
19 ogledov

Kangler se je pritožil na ustavno sodišče

Stajerska20.11.08...Maribor..Franc Kangler...zupan...Foto: Nino Verdnik Žurnal24 main
Mariborski župan v odstopu Franc Kangler, ki mu državni svetniki na ustanovni seji niso potrdili mandata, je minuli teden v petek vložil pritožbo na ustavno sodišče, so za STA potrdili na Mestni občini Maribor. Po poročanju TVS se je sicer dopoldne pred mariborskim sodiščem zbralo okoli 40 ljudi, ki zahtevajo izpustitev pridržanih protestnikov.

Ustanovno sejo državnega sveta 12. decembra je namreč najbolj zaznamovala odločitev večine svetnikov, da ne potrdijo mandata Francu Kanglerju. Kangler je vseskozi prepričan, da njegov mandat ni sporen, in trdi, da je bil lustriran.

Po mnenju pravnih strokovnjakov so sicer razlog za zavrnitev svetniškega mandata lahko le nepravilnosti v postopku izvolitve, kar pred potrjevanjem mandatov v državnem svetu preverita državna volilna komisija in mandatno-imunitetna komisija.

Kot je za STA že pojasnil pravnik Rajko Pirnat, zakon o državnem svetu niti ne navaja razlogov, zaradi katerih lahko državni svet zavrne potrditev mandata. Iz dejstva, da je za to predvideno sodno varstvo pred ustavnim sodiščem, pa po njegovem mnenju izhaja, da morajo biti za to utemeljeni razlogi, povezani s pravilnostjo izvedbe kandidiranja in volitev.

Potrditev svetniškega mandata se lahko zavrne samo v primeru, ko bi državni svet in njegova mandatno-imunitetna komisija ugotovila nepravilnosti v postopku izvolitve, ki pa jih v primeru Franca Kanglerja očitno ni bilo, je za STA povedal pravnik Tone Jerovšek.

Naj vas spomnimo

Kangler je sicer z 31. decembrom napovedal svoj odstop s funkcije župana Maribora, potem ko so Mariborčani na več protestih zahtevali njegov odstop. Na tako imenovani tretji mariborski vstaji 3. decembra so se protesti sprevrgli v nasilje. Policisti so takrat pridržali 119 ljudi, od tega jih je 28 ostalo pridržanih. Večina jih je še vedno v priporu.

Komentarjev 4
  • privat 09:52 27.december 2012.

    verjetno!! Pod mikroskop ,če je treba!!

  • privat 09:52 27.december 2012.

    mislim da je kriv le toliko ,kot vsak župan v ravbarlandu...!! No kateri pa je nedolžen?? Župan da je nedolžen?? To bi že morali policisti narediti ,kar hočejo uporniki!!

  • feferon 10:49 25.december 2012.

    Potem je treba pa tudi direktorja iskre vzeti pod drobnogled....