Slovenija
18 ogledov

Kangler voščil z odstopom

Franc Kangler mediaspeed
Odstop. Župan se konec leta poslavlja od stolčka. Nekateri svetniki bi se razpustili. Četrta vstaja. Nova FB-zahteva: naj pade tudi mestni svet.

Odločitev o odstopu sem sprejel v krogu družine, na ženin rojstni dan. Tako 31. decembra zaključujem svoj mandat; takrat bom občinsko komisijo obvestil, da razpiše volitve,” je sporočil mariborski župan Franc Kangler.

Voščilo za Mariborčane

Za slovo se je Kangler odločil po treh protestih zoper njegovo županovanje, na zadnjem se je v ponedeljek na Trgu svobode zbralo okoli deset tisoč ljudi. Med razlogi je navedel, da ne more dopustiti groženj njegovi družini in sodelavcem. “Za odstop sem se odločil glede na to, kaj se je dogajalo v mestu in glede na politiko. Mariborčanom v tem času dajem tako voščilo, ki ga bodo nekateri veseli, drugi pa ne,” je povedal Kangler, in dodal, da se bo še naprej bojeval za dobro Maribora in Štajerske regije. Ali bo ostal državni svetnik, ni komentiral.

Nov župan marca

Nadomestne županske volitve bi bile lahko začetek marca, je za Žurnal24 pojasnil Branko Reisman, predsednik občinske volilne komisije. “Nov župan bo izvoljen za mandat do jeseni 2014. Če bi odstopili tudi mestni svetniki, bi lahko volitve izpeljali na skupni datum,” je pojasnil. Do imenovanja novega župana bo svetnike najbrž vodil podžupan, ki bo za ta čas prevzel pooblastila župana. “Če se razpusti tudi mestni svet, bi lahko vlada imenovala začasnega upravitelja Mestne občine Maribor,” je dodal Reisman. Začasni upravitelj bi bil imenovan le do izbire novega župana in mestnega sveta, izvajal pa bi le nujne naloge.

Jih bo za razpustitev 23?

Matevž Frangež | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Včeraj so se znova odzvali opozicijski mestni svetniki, ki so že vložili zahtevo za sklic izredne seje, na kateri bi odločali o samorazpustitvi mestnega sveta. Da bi do tega prišlo, mora odstopiti 23 svetnikov. Glede na prve odzive sicer ne kaže, da bi se to lahko zgodilo. “Tudi mi kot mestni svetniki moramo prevzeti odgovornost in odstopiti,” je za Žurnal24 pojasnil opozicijski svetnik Alojz Križman, priznava pa, da bi se lahko zaradi prihajajočih postopkov, volitev in imenovanj vsaj za eno leto ustavili vsi večji občinski projekti, ki jih potrjuje mestni svet.

Vstaja vseeno bo

Kljub odstopu župana protestov ne bo konec. Skupina na Facebooku (FB) Franc Kangler naj odstopi kot župan, ki je sprožila val demonstracij, je napovedala četrto mariborsko vstajo za 14. december. Tokrat zahteva razpustitev mestnega sveta. Vstaja bo potekala pod geslom Spečimo hobotnico.

Kangler je glede te FB-skupine, katere administratorji so še vedno anonimni, komentiral, da “bo prišel čas, ko se bodo pokazali tudi strici iz ozadja te skupine in ko bodo morali za mesto predlagati konkretne rešitve”.

Komentarjev 37
  • privat 23:05 08.december 2012.

    za kaglerjem mi je kar solza potekla...iz riti!!

  • Žurnalček 21:13 07.december 2012.

    Ti pa glih tko ne razumeš kaj se dogaja, k un tvoj Furer . Pa od kdaj lahko enačeš Kanglo i Zokija . Dej bot poba pameten pa vzemi skupaj Furerja in Zokija, sa napomenom , da do sada Zoki ...prikaži veči nije bio u politici, a Furer je 25 g. i viđe đe nas dovuće. Da se mal SDS naučite še tujih jezikov !

  • Žurnalček 21:08 07.december 2012.

    Ulica bo rekla svoje , pravniki bodo morali to sestaviti in zapisati, tisti kljukci v Parlamentu , pa samo roko dvigent, brez obrazloževanj glasu in ostale jebe eden drudzga !