Slovenija
20 ogledov

Kanglerja v kot postavlja še ministrstvo

Goreči radar Youtube
Ministrstvo za finance potrdilo in razširilo navedbe o resnih kršitvah zakonodaje pri poslu nabave radarjev.

Ministrstvo za finance je v novem dopisu Mestni občini Maribor potrdilo in dodatno razširilo navedbe o resnih kršitvah zakonodaje pri celotnem poslu nabave radarjev, poroča današnji Večer. Med drugim so po poročanju časnika zapisali, da se je prvotno naročilo spremenilo do nerazpoznavnosti, zato bi morali objaviti nov razpis.

Ministrstvo se je o spornem poslu izreklo že oktobra, ko je tudi že ugotovilo nepravilnosti, včeraj pa po poročanju časnika mariborskemu županu Francu Kanglerju poslali nov dopis, v katerem so zapisani uradni očitki na račun celotnega postopka izbora dobavitelja in podpisa pogodbe.

Razpis bi morali razveljaviti

Na ministrstvu ugotavljajo, da sta ''obravnava in odločanje o investiciji potekala na strokovno pomanjkljivih izhodiščih''. Občina namreč ni pripravila ustreznih investicijskih dokumentov, prav tako projekt ni bil vključen v pripravo občinskih proračunov, kar pomeni kršitev zakona o javnih financah in pristojne vladne uredbe.

Kot dodajajo v časniku, občina sploh ne bi smela podpisati pogodbe s podjetjem Iskra Sistemi, ki je postavilo radarje, ampak bi morala razpis razveljaviti. Zakonodaja namreč določa, da bi se morala občina pogajati z vsemi tremi podjetji, vendar tega ni storila, ampak je k pogovorom povabila le Iskro. Po predpisih bi morali na občini vsaj preveriti, če je na trgu konkurenca, pa tega niso storili.

Ulica in izključitev iz stranke

Položaj mariborskega župana postaja tako vse bolj zapleten. Na ulicah njegovega mesta se skoraj vsak dan vršijo množični protesti, ki jih je sprožila postavitev radarjev, zaradi suma korupcije pa so se mu odrekli tudi v stranki SLS. Zdaj bo glede spornih poslov z radarji moral odgovarjati še ministrstvu.

Komentarjev 1
  • privat 09:25 25.november 2012.

    Dragi bivši župan...kaj si mislil da lahko zasužnjiš svoje krajane??' ...še hitlerju ni uspelo da bo tebi...??Počakajmo da vidimo kaka kazen doleti tebi in tvoji familiji??...potem bom postavil vptrašanje ...ali je bilo to vredno??Slovenija se bo zbudila in močno udarila ...prikaži več po takih kriminalcih...vsak pa je nedolžen dokler se mu to ne dokaže! Zato uživej v strahu še mesec?? dva? tri mesece????