Slovenija
52 ogledov

Kaos na CSD

center za socialno delo, %C5%A1i%C5%A1ka Žurnal24 main
Centri za socialno delo še brez aplikacije, stranke potrpežljive.

Te dni se centri za socialno delo (CSD) srečujejo s še večjo gnečo kot običajno. S 1. decembrom so namreč začeli sprejemati nove, 12 strani dolge vloge za znižano plačilo vrtca, otroški dodatek, socialno pomoč in druge pravice, saj bo že januarja zaživela nova socialna zakonodaja.

A težavam ni videti konca. Nova računalniška aplikacija bo socialnim delavcem na voljo šele konec meseca, referenti šele zdaj hodijo na izobraževanje, za odločbe, kot pravi direktor CSD Šiška Miha Rotar, pa sploh še ne vedo, kakšne so, saj jih še niso videli. Informatorje, ki bodo ljudem pomagali z nasveti in izpolnjevanjem vlog, bodo CSD dobili šele februarja. “Potrebovali bi jih že oktobra, ker informacije dajemo zdaj. Drugo, prenos kadrov z občin je bil nikakršen. Mi smo dobili delavca, ki prej sploh ni delal na tem področju. Skratka, dela je toliko, da se ven ne vidimo,” opisuje Rotar in dodaja, da se pač znajdejo, kolikor se lahko.

Uganke, koliko denarja

Tudi direktorica CSD Slovenj Gradec Boža Vitežnik Raj priznava, da imajo dela več, kot so pričakovali, in da strankam tudi še ne znajo odgovoriti na vsa vprašanja, ker so podzakonski akti še v pripravi. Tako po njenih besedah za zdaj ostaja uganka, kdo bo predlagal zaznambe na nepremičninah prejemnikov varstvenega dodatka, ne morejo pa niti napovedati, koliko otroškega dodatka ali štipendije bo nekdo dobil po novem.

Preglavice z obrazci

Ljudje, ki so v sredo popoldne oddajali vloge za socialne transferje na enem izmed ljubljanskih CSD, si večinoma niso še izračunali, ali bodo po novem na slabšem ali na boljšem; nekateri so imeli tudi težave z izpolnjevanjem dolgega obrazca. So pa bili z delom socialnih delavcev večinoma zadovoljni. Predvsem med tistimi, ki se v našem časopisu niso želeli javno izpostaviti, pa je bilo slišati izjave, kot je: “To je svinjarija, kar so naredili. Ure čakaš, potem pa ničesar ne opraviš.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.