Slovenija
18501 ogledov

Kaos pri zviševanju limita za brezstična plačila

brezstična kartica plačilo
Združenje bank je napovedalo, da bo do zvišanja limita za plačevanje prišlo 18. oktobra, a je ponekod že možno plačevanje nad 15 evrov brez vnosa PIN številke.

Komitenta Unicredit banke in Abanke sta že opravila plačilo nad 15 evrov, pri katerem jima ni bilo treba vnesti PIN kode. A na bankah pravijo, da niso predčasno dvignili limita, saj so se za istočasen dvig dogovorile vse slovenske banke, ki so prek združenja bank tudi poslale skupno sporočilo za medije.

"Komunikacija, na podlagi katere smo obveščali o dvigu limita pri brezstičnem poslovanju iz 15 evrov na 25 evrov, je bila usklajena na nivoju ZBS v okviru kartične skupine in na tej podlagi so tudi članice Združenja bank tudi obveščale poslovalnice, trgovce in stranke. Sprememba se nanaša na POS terminale bank pridobiteljic v Sloveniji," so nam odgovorili v združenju bank.

Neusklajeni so tuji POS terminali

"Pri določenih trgovcih v Sloveniji so za plačilo na voljo POS terminali čezmejnih pridobiteljev (t. i. cross-border acquirers), pri katerih je bilo že zaznati odstopanje od zneska, za katerega ni potrebno vnašati PIN številke," pravijo.

Če je POS terminal čezmejnega pridobitelja "parametriziran z višjo vrednostjo" (na primer 25 evrov) lahko stranka na teh prodajnih mestih že izvede plačilo s kartico nad 15 evrov brez vnosa PIN številke, pojasnjujejo na združenju bank.

Nastavitev limita je namreč mogoča na kartici in na POS terminalu. Tako bi na primer s slovensko bančno kartico v Angliji in Nemčiji že zdaj plačevali višje zneske.

Obe plačili nad 15 evrov in brez vnosa PIN številke, o katerim smo bili obveščeni, sta bili izvedeni v Lidlu.

"Po vašem povpraševanju, smo tudi sami preverili, kako je z limitom pri brezstičnem plačilu na POS terminalih v naših trgovinah. Ugotovili smo, da je v naših trgovinah že povišan limit za brezstično plačevanje. V večini evropskih držav je namreč tako že urejeno od septembra, naš ponudnik brezstičnega plačevanja je tuja banka, zato predvidevamo, da so spremembo izvedli istočasno za vse svoje stranke," so nam pojasnili v Lidlu.

"Takoj po seznanitvi s predčasnim dvigom smo nemudoma stopili v kontakt s ponudnikom in urejamo, da bo limit ponovno vrnjen na 15 evrov. Dvig limita pri brezstičnem plačevanju na 25 evrov smo tudi pri nas načrtovali in ga bomo izvedli, kot to določa dogovor slovenskih bank, z 18.10. Naši kupci v času predčasnega dviga limita niso bile oškodovane, so pa dobili priložnost izkusiti še enostavnejše plačevanje svojih nakupov pred 18. 10.," so še dodali.

Unicredit: Mi razumemo, da do 18. oktobra in ne 18. oktobra

A kot kaže, se dogovora ne držijo niti slovenske banke. Med pripravo članka smo izvedeli, da je znanka tudi v butiku v središču mesta več kot 15 evrov plačala brez vnosa PIN številke. Trgovina ima POS terminal Unicredit banke, tako da v tem primeru ne gre za tuje POS terminale.

"Po dogovoru med bankami in kartičnimi shemami je 18. 10. določen kot datum, ko je potrebno omogočiti brezstično plačevanje v znesku do 25 evrov brez vnosa PINa, ključno pa je, da se implementacija ne zgodi po preteku tega roka. V UniCredit Banka Slovenija d. d. smo zaradi zagotavljanja nemotenega prehoda na višji limit le-tega na POS terminalih implementirali že v prejšnjem tednu," so nam pojasnili v Unicredit banki. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • mph 10:52 14.oktober 2019.

    Že plačeval po novem nekje in je mega.

  • Snežinko 10:45 14.oktober 2019.

    Kaos je samo v temle članku, oziroma v njegovem trapastem naslovu, nikjer drugje. Pač eni že imajo, drugi ne. Kje je tu katastrofa?

  • popokatopetl 10:23 14.oktober 2019.

    Zakaj hudiča si človek v tem stoletju ne sme sam določit limita za brezstično plačilo brez pina (v intervalu od 0 do max dovoljene vrednosti)??? Mislim ne da bi bilo treba z olfo rezat antenske žičke v kartici če hočeš 0...