Slovenija
18 ogledov

Kaplja v morje pokojnin

Pahorjeva zaveza, da bo pokojninska blagajna dobila državno premoženje, tej lahk Žurnal24 main
Učinek prenosa premoženja Kada na pokojninsko blagajno bo negativen.

Učinek enega od ukrepov, s katerim naj bi krpali pokojninsko blagajno, bo zanemarljiv.

 

Naložbe Kapitalske družbe

Seznam. Kad ima naložbe v Krki (9,86 odstotka), več kot četrtino Gorenja, tretjino Hita, slabo četrtino Term Čatež, osem odstotkov Petrola, 19 odstotkov Save, sedem odstotkov Pivovarne Laško, 5,6 odstotka Telekoma, 15 odstotkov Žita, 77 odstotkov Adrie Airways, desetino Intereurope ...

Ena od predvolilnih zavez, ki naj bi rešila pokojninski sistem in je dobila tudi mesto v koalicijski pogodbi, je bila prenos državne Kapitalske družbe (Kad) na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ).

Dividende
Če predpostavimo, da državnega premoženja, ki ga ima v upravljanju Kad, pokojninska blagajna ne bo razprodajala, so letni prihodki le dividende. Na Kadu so nam pojasnili, da so letos (do konca septembra) od deležev, ki jih imajo, dobili 23,5 milijona evrov dividend.

To pa sta le dobra dva odstotka od skupnega zneska, ki ga pokojninski blagajni zagotavlja država. Državni proračun namreč po podatkih s spletne strani ZPIZ zagotavlja približno četrtino sredstev za pokojninsko blagajno. To je v letu 2007 znašalo dobro milijardo evrov.

Kaj pa dokapitalizacije?

Ob tem velja opozoriti, da Kad denar namenja tudi za dokapitalizacije podjetij. Letos so zanje namenili 22,5 milijona evrov, vendar podatek še ne vključuje zneska dokapitalizacije NKBM, ker še ni dokončno znano, kolikšen bo delež Kapitalske družbe.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.