Slovenija
5053 ogledov

Kar 20 odstotkov novih okužb pade na DS0

Jelko Kacin, govorec vlade za covid-19 Nebojša Tejić/STA
Skrbi delež novih okužb v DSO.

Včeraj je bilo ob 6813 opravljenih testih potrjenih 2013 novih okužb z virusom sars-cov-2. Pozitivnih je bilo skoraj 30 odstotkov testov. 

Spodbuden je podatek, da je bilo v bolnišnicah hospitaliziranih "le" pet oseb več kot dan pred tem, na intenzivni enoti pa se zdravi en bolnik več. Iz bolnišnic je bilo odpuščenih 116 oseb. Žal je 43 oseb zaradi bolezni covid-19 tudi umrlo.

Kar 20 odstotkov novih okužb pade na DSO

"Današnje številke niso spodbudne, število novih okuženih je veliko," je na današnji tiskovni konferenci povedal uradni vladni govorec Jelko Kacin. "Zadnje dni se zdi, da število okuženih vztraja pri visokih številkah, ponovno se povečuje tudi vdor v DSO. Samo včeraj so odkrili 312 okužb v DSO, kar je veliko. Trenutno je v DSO 847 aktivno okuženih. Kar 15 odstotkov včeraj okuženih predstavljajo stanovalci DSO, če prištejemo še tam zaposlene, pa je delež že 20 odstoten."

"Naše zdravstvo še vedno deluje na zgornjem robu zmogljivosti, s strahom pričakujejo razvoj dogodkov v naslednjih 14 dneh. Vsak izmed nas lahko z doslednim spoštovanjem ukrepov prispeva svoj košček k obvladovanju epidemije. Ne podcenjujmo trenutnih razmer - virus obstaja, širi se hitro, čas je, da se vsi začnemo obnašati, kot da smo okuženi." 

Jelko Kacin, vladni govorec

Stanje po regijah je še vedno najslabše v Pomurju, a tudi drugod po Sloveniji številke bistveno ne odstopajo. "V Murski Soboti so odkrili 31 novih okužb, na Ptuju 22, v Beltincih 20, v Puconcih 14, v Ljutomeru 19, v Ormožu 29 in v Lendavi 12," je razmere v Pomurju predstavil Kacin. "Na Gorenjskem imamo v Kranju 47 okužb, v Škofji Loki 29, v Radovljici 23, na Jesenicah 21 ter v malem Tržiču 20". 

V Domžalah so potrdili 33 novih okužb, v Kamniku 27, v Idriji 20, v Mengšu 17 in v Medvodah 16. V Ljubljani je bilo potrjenih 181 novih okužb. 

V Mariboru so potrdili 59 novih primerov, v Celju 50, v Dravogradu 40, v Zagorju ob Savi 35, v Šentjurju pri Celju 29 ter v Poljčanah 27. V Trbovljah so potrdili 23 novih primerov, v Slovenj Gradcu 22, v Novem mestu 89, v Krškem 24, v Trebnjem 19 in v Kočevju 13. Na Obali je bilo največ novih okužb v Piranu - 26, v Kopru so potrdili 25 novih okužb.

V bolnišnicah hodijo po robu

Razmere v bolnišnicah ostajajo resne. "K sreči smo imeli samo pet več hospitaliziranih kot dan prej," je na tiskovni konferenci izpostavil Kacin. "Na intenzivni negi je en bolnik več. Odpuščenih je bilo kar 116 oseb. Skupaj je včeraj preminilo 43 oseb."

"Pozitivna novica prihaja iz Ljubljanskega UKC, kjer so imeli danes zjutraj 13 manj pacientov kot dan prej." 

Jelko Kacin, vladni govorec

"Število bolnikov rahlo, a še vedno narašča, ne pada," je poudaril Kacin. "Želimo si, da bi se zeleni stolpec začel čim prej nižati, kar bi bil znak, da bi osebje v bolnišnicah lahko nekoliko lažje zadihalo." 

Razmere v bolnišnicah | Avtor: STA STA
Razmere v bolnišnicah | Avtor: STA STA
Razmere v bolnišnicah | Avtor: STA STA

Od 1. novembra se je število v bolnišnicah povečevalo. "Precejšen skok je bil 7. novembra, v nadaljevanju 9. novembra, zdaj se številke nekako umirjajo, imamo kak dan porast, kak dan znižanje," je še dejal Kacin. "Še vedno smo na zgornjem robu." 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar ovca
    ovca 12:46 18.november 2020.

    Bedak kacotov, Slo je, na začetku, ko je jajo prevzel vlado, hodila po robi. sedaj, žal, ne hodi več po robu, ampak je zdrsnila čez rob. Ker si bimbo, zdrsne se lahko preko roba navzdol, navzgor ne gre.Marš vlada u ...prikaži več 3 p.m. , ko ste bili tako dobro pripravljeni na 3 ali pa 750 val, idi*joti!

  • Ender3 12:26 18.november 2020.

    Mi vso hodimo po robu 😌, pri tem pa nas vladnik sramoti pred vsem svetom in drugim deli nauke. Igranje z ognjem, prišel je čas za gasilsko ukrepanje.