Slovenija
5339 ogledov

Toliko Slovencev se je s koronavirusom okužilo dvakrat

Covid-19 na Jesenicah Profimedia
NIJZ je do 28. novembra zaznal približno 3600 oseb, za katere sumijo, da so se s koronavirusom okužile dvakrat. Mednje so uvrščene osebe, ki so bile v razmaku 90 dni ali več dvakrat pozitivne na PCR-testiranju, so za STA pojasnili na NIJZ. Ob tem opozarjajo, da podatkov o zaščiti po preboleli okužbi z različico delta še ni na voljo.

Omenjene osebe Nacionalni inštitut za nacionalno zdravje (NIJZ) vodi kot sum na reinfekcijo, kar pa ne pomeni, da so se osebe s koronavirusom dejansko okužile dvakrat. Pri nekaterih gre za dolgo izločanje oziroma prisotnost koronavirusa, ker ga zaradi slabe imunosti ne morejo obvladati. Med razlogi za slabo imunost na NIJZ navajajo zdravljenje s kemoterapijo, zdravljenje z biološkimi zdravili, stanja po presaditvi kostnega mozga ali čvrstih organov in vrojene ali pridobljene motnje imunosti.

"Delež oseb, ki jih vodimo kot sum na reinfekcijo je v celoti izjemno majhen, saj predstavlja manj kot en odstotek vseh pozitivnih," so poudarili na NIJZ. Po njihovih navedbah bi bilo na podlagi teh številk povsem napačno sklepati, kakšno zaščito nudi prebolela okužba. "Upoštevati je treba, da se ne ve, v kolikšni meri tiste, ki so že imeli potrjen koronavirus, ob pojavu respiratorne simptomatike ponovno testirajo v primerjavi s tistimi, pri katerih koronavirus ni bil potrjen s PCR-testom," so dodali na NIJZ.

V obsežnih epidemioloških študijah so pred pojavom različice delta skušali izračunati zaščito, ki jo prva dokazana okužba s koronavirusom nudi pred ponovnimi okužbami. Razpon zaščite je bil v celotni populaciji od 80- do 90-odstoten. Po podatkih ene od danskih študij pa je zaščita pri starejši populaciji manjša od 50 odstotkov. "Študij, ki bi vključevale delto, še niso objavljene, bodo pa verjetno kmalu," so napovedali na NIJZ.

 
Komentarjev 5
 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 04:41 02.december 2021.

  Torej od vseh kužnih je 1% prebolevnikov in 30% cepljenih....Torej je prebolevanje za 99% Slovencev bistveno boljša varianta kot cepljenje. Tisti, ki pa končajo v bolnišnici imajo na voljo zdravila...Tisti, ki pa žal umrejo, bi jih verjetno "nesla" tudi običajna ...prikaži več gripa ali pljučnica, tako kot se je to dogajalo nekoč, v "predcovidnih časih"...

 • JONIJONI 00:49 02.december 2021.

  Mene pa zanima koliko od teh 2x pozitivnih na PCR je dokazano tudi 2x prebolelo covid z vsemi simptomi??????????? To je eno tako preprosto vprašanje, ki bi ga lahko tudi novinarčki postavili naši stroki, ne pa samo citirali njihove propagande za cepiva!!!!!!!

 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 21:31 01.december 2021.

  Moj povzetek; v bistvu se delajo pametne bistveno bolj kot so, v resnici pa ne vedo kaj dosti.