Slovenija
2127 ogledov

Šarec: Bolje bi bilo, da bi tisto noč še kdo drug spal ...

Marjan Šarec Profimedia
Premier Marjan Šarec poudarja, da je delo stranke eno, delo vlade pa nekaj popolnoma drugega.

Premier Marjan Šarec je v oddajah Odmevi in 24ur Zvečer spregovoril o umiku slovenskih vojakov iz Erbila v Iraku. "Prehitro se je seznanjalo javnost," je o poteku dogodku dejal v oddaji 24ur Zvečer. "Veljalo je načelo "skupaj notri, skupaj ven" in seveda prej smo bili dogovorjeni, da če se bodo drugi umaknili, se bomo tudi mi. Pozneje smo izvedeli, da se drugi ne umikajo, in smo se samo mi. Ne bom več kaj dosti komentiral. Zagotovo smo imeli kar nekaj težav, ko smo se potem pogovarjali z zavezniki, pa tudi sami vojaki so povedali že v videokonferenci, da je vse v redu in da pravzaprav ni potrebna nobena panika, da ne gre za nobeno izredno stanje in da je to za njih rutinska zadeva. Torej, ni bilo potrebe po vpletanju politike," je dejal v Odmevih.

Odzval se je na poročanje, da se ni odzval na sporočila ministra Karla Erjavca sredi noči o dogodkih v Iraku. "Gospod Erjavec je pošiljal sms. Če ni odziva, se pokliče in če še ni odziva, se lahko pošlje koga na dom," je dejal Šarec in dodal: "Glede na to, kako so se stvari potem odvijale, bi bilo bolje, če bi kdo še spal." Na vprašanje voditelja, ali je s tem mislil predsednika države Boruta Pahorja, ni želel odgovoriti.

Pojasnil je še, da ima ministrstvo za obrambo 72 ur pristojnost, da samo sprejme odločitev o umiku. V primeru, da bi bila potrebna večja odločitev, pa bi bilo treba sklicati sejo vlade. 

Šarec je napovedal, da se bo z obrambnim ministrom pogovoril. Kot je dejal v Odmevih, nimata še točnega termina. 

"Kar imajo znotraj stranke, ni moja stvar in ne stvar vlade."

Marjan Šarec o dogajanju v DeSUS

"Kongresno vrenje je druga zadeva"

Na vprašanje, ali je Aleksandra Pivec njegova favoritka v boju za predsedniški stolček na kongresu stranke DeSUS, je v Odmevih dejal, da nima favorita, ker to ni njegova stranka. "Imam s svojo stranko dovolj dela in se v druge stranke ne vmešavam. Kdorkoli bo izvoljen za predsednika ali predsednico stranke, bo moj partner. To ne sme vplivati na delo vlade. Delo stranke je eno, delo vlade je nekaj popolnoma drugega. Pri nas pa to vse preveč mešamo."

Premier je poudaril, da se njegovi komentarji dela Erjavca in Pivčeve nanašajo na njuno delo na resorju, za katerega sta pristojna. "Erjavec je odgovoren za obrambni resor, kjer se je v prejšnjem tednu to dogajalo. Normalno, da lahko predsednik vlade ministra kaj vpraša," je povedal v 24ur Zvečer. Glede dela ministrice Pivčeve pa je dejal, da "SRIPT ni povezan z delom na resorju"

"Na pogovor z obema čakam, da mi ne bi očitali, da se vmešavam v kongres," je še dejal v oddaji 24ur Zvečer. Na vprašanje, ali bo po kongresu za oba kandidata mesto v njegovi vladi, je v Odmevih odgovoril: "Mi smo ministrice in ministri in smo zavezani služenju državi, ne nazadnje smo v parlamentu tudi dali prisego in tega se moramo držati. Tukaj stranka nima nobene vloge, kakšne odnose imajo znotraj strank, to je njihova stvar. Če nekdo ni predsednik stranke, to še ne pomeni, da ne more biti minister, to nima nobenega smisla. To se je zgodilo v SMC-ju in pri Cerarju. Cerar ni več predsednik stranke, pa je še vedno minister."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Tupamaros 09:02 16.januar 2020.

    Domišljavec. Stranke vladne koalicije so del nje. Bebo ki igra PV to negira, ker mu ne paše.

  • Friderik1950 08:31 16.januar 2020.

    Nisem ravno nek Šarčev fen, a mu vseeno dam za včerajšnji nastop pred Slakom najvišjo možno oceno. Slak in Krčmarjeva sta znana, da se dobro pripravita na 'spopad' pred kamerami in da v nekakšnem 'dvoboju' želita žrtev raztrgati (primer ko ...prikaži večo je Slak uničil Arharja pri kandidaturi za župana). Pri vsakem Slakovem vprašanju sem tako ponavljal na fotelju 'Daj Šarec zrihtaj ga, zrihtaj ga, imaš ga v žaklju' in res ga je. Imel sem vtis, da mu je Slak ob rokovanju dejal 'Danes pa si me zjebal'.

  • Avatar Leon
    Leon 08:17 16.januar 2020.

    Največji izziv je bil kaj obleči za filmček ! Modri pulover ali rdečega . Bizgec .