Slovenija
13259 ogledov

"Kar naenkrat je začelo grmeti"

kroska motor gozd motokros
Sredi gozda ni pričakoval, da se bo moral umikati takšnim zverem.

Med sprehodom po gozdu je bralca najprej presenetil glasen ropot, nato pa se je iz megle najprej pojavil en motokrosist, za njim pa še nekaj. Bralec, ki ga je srečanje presenetilo, se je moral odmakniti z gozdne steze, da so ga lahko obšli. Ob tem se mu je porodilo vprašanje, kje se z motorji po gozdu sploh lahko vozi. 

Vožnjo v naravnem okolju ureja Zakon o ohranjanju narave (ZON), ki v naravnem okolju prepoveduje vožnjo, ustavljanje, parkiranje ali organizirano vožnjo z vozili na motorni ali drug lasten pogon vozila. 

Za posameznike je zagrožena globa od 40 do 100 evrov, za pravne osebe pa je predvidena globa od 1.000 do 2.000 evrov. Inšpekcijski nadzor izvajajo inšpektorji, pristojni za ohranjanje narave, in gozdarski, lovski, ribiški ter kmetijski inšpektorji. Določena pooblastila ima tudi policija. 

Planinec Policija na delu Slovenija "Za vikende in praznike so jih gozdovi polni"

Inšpektorji za okolje in naravo so v zadnjih letih v sodelovanju s policijo in gozdarsko inšpekcijo izpeljali več akcij nadzora vožnje v naravnem okolju. Prednostno so ga izvajali na območjih, ki imajo naravovarstveni statrus zavarovanega območja (krajinski parki, regijski parki, območja Natura 2000). 

Inšpekcija za okolje in naravo že leta opozarja na problem nezadostne prisotnosti inšpektorjev na terenu, ki je posledica premajhnega števila inšpektorjev. 

Zakon posebej ureja vožnjo s kolesi v naravnem okolju. Ta je dovoljena po utrjenih poteh, če temu ne nasprotuje lastnik ali upravljavec poti. Za utrjeno pot se šteje pas zemljišča, ki se uporablja za hojo ali vožnjo in je za ta namen tudi utrjen. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • sasa04 19:47 05.november 2018.

    Ja zakaj pa je hodu peš po gozdu. Bi se še on peljal pa bi blo.

  • inženir 12:20 05.november 2018.

    Temu se lahko izogneš krogli lovca pa ne ker je ne slišiš. Pa smo tam kjer ni muh. Če lastnik dovoli ne vem zakaj se nebi smeli voziti. Če se ne dela škode ne vem zakaj bi bilo narobe. potem ...prikaži več bi po drva morali iti s konji in vozovovi kot včasih ne pa s traktorjem in motorko......... Kar se pa sprehajalcev tiče naj malo potrpijo ker se tudi oni sprehajajo po tujem ozemlju...

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 05:51 05.november 2018.

    Rešitev je preprosta,med dvema drevesoma napet eno tanko zajlo v višini kolen ali malo višje,pa na par dreves nalepit obvestilo o žicah,garant ne bo nikogar več.Tile motoristi in kolesarji vseh sort so moteči elementi v vseh okoljih ne samo v gozdu!