Slovenija
28 ogledov

Karadžić in Gotovina v slovenski zapor?

Aleš Zalar pojasnjuje, da je Slovenija Združenim narodom predlagala več načinov Žurnal24 main
Teoretično je prav mogoče, da bi Radovan Karadžić ali Ante Gotovina kazen prestajala pri nas, pravi pravosodni minister Zalar. Slovenija namreč preučuje sprejem haaških obsojencev.

Minister za pravosodje Aleš Zalar je na pogovorih s predsednikom Mednarodnega sodišča za vojne zločine, storjene na tleh nekdanje Jugoslavije, Patrickom Robinsonom, načel pogovore o možnostih, da bi obsojenci zaporno kazen preživljali v slovenskih zaporih.

 
 

Ne gre še za napoved, temveč zgolj za preverjanje možnosti, da bi zapornike lahko sprejeli.

Aleš Zalar

 
Zalar je na naše vprašanje, kaj bi imela Slovenija od tega, dejal, da gre za eno izmed možnosti v izpolnjevanju obveznosti do Združenih narodov oziroma sodišča, ki spada pod okrilje organizacije.

Minister poudarja, da je ideja še v zelo zgodnji fazi in Slovenijo, če se bo haaško sodišče na pobudo odzvalo pozitivno, čaka še vrsta postopkov. Tako mora s sodiščem skleniti poseben pravni sporazum, prav tako pa je treba tudi natančno preučiti slovenske zmogljivosti in posledice, ki bi jih za slovenske zapore in zapornike v njih imelo sprejetje haaških obsojencev. Za natančnejše napovedi o tem, v katere zapore bi lahko nastanili zapornike, je tako še veliko prezgodaj, še pravi minister.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.