Slovenija
3013 ogledov

Kartice zvestobe lahko začnete uničevati

mbills
1/3
Hal mBills
Brez gotovine, brez plačilnih ali kreditnih kartic. Neprijeten opravek na blagajni so pretvorili v znatno skrajšan, eleganten klik.

Za kupce prihaja še prijaznejša doba nakupovanja - brez gotovine, brez plačilnih ali kreditnih kartic, odslej pa še vse debelejšega paketa kartic zvestobe, a vseeno z vsemi ugodnostmi zvestobe. Vse to je z novo funkcionalnostjo, imenovano 'hitra plačila', omogočila aplikacija Hal mBills.

Za večino neprijeten opravek na blagajni so tako pretvorili v znatno skrajšan, eleganten klik. Kupec pri uporabi hitrega plačila tudi ne potrebuje več papirnatega računa, saj ima račun, ki ga priznava tudi Finančne uprave Republike Slovenije (Furs) že v telefonu.

Prva trgovina, ki je to že omogočila svojim kupcem, je ekološka trgovina Kalček.

Hal mBills uresničuje napoved, da bo mobilnik v celoti nadomestil denarnico uporabnikov. Na trg je lansiral revolucionarno novost, ki je v Sloveniji še nismo videli – možnost hitrega plačevanja na blagajnah v trgovskih centrih – celo brez fizičnega računa.

Na Fursu ocenjujejo, da gre za korak proti brezpapirni družbi. "DDV zakonodaja je izdajanje elektronskih računov omogočala že prej. Tudi zakon o davčnem potrjevanju računov, s katerim so bile uvedene davčne blagajne, poslovanje z elektronskimi računi omogoča od same uvedbe dalje. Vendar v praksi vsaj v relaciji do končnih potrošnikov možnost izdajanja elektronskih računov ni zaživela," pojasnjuje Peter Grum, namestnik generalne direktorice Fursa. Hal mBills je prvi primer, ki to zares uvaja tudi v življenje.

mbills | Avtor: Hal mBills Hal mBills
"Zakon določa, da so računi, izdani v papirni obliki, in računi, izdani v elektronski obliki, med seboj enakovredni. Da se lahko upošteva račun kot elektronski račun, mora biti izdan in prejet v kateri koli elektronski obliki zapisa. Pristnost izvora, celovitost vsebine in čitljivost računa v papirni ali elektronski obliki, mora biti zagotovljena od trenutka izdaje do konca obdobja hrambe računa," še dodaja Grum.

Da blagajni pri omenjenem načinu plačevanja ni treba več izdati papirnatega računa, pa prinaša tudi bolj trajnostno poslovanje. V Hal mBILLS so šli še korak dlje in povezali mobilno denarnico s sistemom zvestobe.

"Gre za povsem nov in drugačen koncept kot ga je večina ljudi, ki plačujejo z gotovino ali karticami in uporabljajo kartice zvestobe, navajena. A v MBILLS vztrajno in uspešno orjemo ledino mobilnega plačevanja v Sloveniji. Predvsem nas veseli, da smo na trgu z novo funkcionalnostjo naleteli na odličen odziv. Prvi korak je uspešen začetek sodelovanja s Kalčkom," je dejal Primož Zupan, direktor start-upa MBILLS.

V Kalčku, prvem trgovskem centru, ki se je navdušili nad novostjo, pravijo: "Ocenili smo, da je za nas idealno, da našim strankam ponudimo digitalno, ekološko plačilno sredstvo Hal mBills, ki poenostavlja in izboljšuje nakupovalno izkušnjo. Plačevanje poteka mobilno in digitalno, zato se izognemo papirnatim računom in še utrjujemo ekološko in trajnostno zavest, kar sta naši ključni vrednoti. Prepričala nas je tudi možnost povezovanja z našo kartico zvestobe."

Sistem zvestobe in sistem MBILLS sta med seboj povezana in v realnem času tudi komunicirata. "To pomeni, da se ugodnosti, ki jih ima kupec v sistemu zvestobe, ob nakupu avtomatsko upoštevajo. Enako velja za zbiranje točk," pojasnjuje Jerica Urbančič iz podjetja MBILLS.

Uporabnik pokaže bar kodo na zaslonu svojega telefona, osebje na blagajni pa kodo skenira. S tem je proces zaključen. Odpade ukvarjanje z iskanjem kartice zvestobe oziroma preverjanje kupca v bazi uporabnikov (če je nima pri sebi). Prav tako odpade še bolj zamudno preštevanje drobiža ali iskanje vračila ob plačilu z gotovino.

Startup podjetje MBILLS načrtuje z mobilno denarnico Hal mBills na trgu postaviti enoten standard mobilnega plačevanja, ki vodi v brezgotovinsko družbo in brezpapirno poslovanje.

"Za uresničitev vizije skrbimo z nenehnim izboljševanjem preprostosti in prijaznosti uporabe. Še nedolgo tega smo se z ekipo pogovarjali o tem, da bomo implementirali omenjena hitra plačila, po nekaj mesecih pa že lahko vidimo, da zadeva že deluje v prvem trgovskem centru. Dogovarjamo pa se že tudi še s številnimi drugimi podjetji," je navdušen ustanovitelj MBILLS Matjaž Čadež.

Sistem plačevanja Hal mBills lahko uporabite že na 500 lokacijah po vsej Sloveniji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Džoser
    Džoser 14:22 29.september 2017.

    Zaradi mene si lahko umislijo kar hočejo! gotovina je ZAKON! Kaj moram vzeti na blagajni razen stvari ,ki sem jih kupil? NIČ! Kakšen račun ?Kje je moja pravico,do svobode dragi dacarji. Vi samo opravljajte delo za katerega ste predobro plačani ...prikaži veči za nedelo. Da vam je jasno,da meni še umreti ni treba!