Slovenija
42 ogledov

Katarina ostaja gejevska ikona

Teden Parade ponosa se bo začel prihodnjo soboto, 28. maja, pohod pa bo 4. junij Žurnal24 main
Parada ponosa. Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal se je bo udeležila tudi letos.

Danes zvečer se z neformalnim žurom v klubu K4 začenja teden parade ponosa, javna manifestacija lezbijk, gejev, biseksualcev in transseksualcev. Dejanske parade ponosa, ki bo potekala prihodnjo soboto, pa se bo letos, tako kot lani, udeležila ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal.

Častna pokrovitelja letošnje parade ponosa sta ljubljanski župan Zoran Janković in predsednik državnega zbora Pavel Gantar.

Policija bo v pripravljenosti
Drugih politikov ministrica, ki je zadnja leta postala prava gejevska ikona, ne bo vabila, saj, kot pravi, ni organizatorica parade ponosa in dodaja, da se vsak sam odloča, katere vrednote so mu blizu in katerim bo izkazal javno podporo s svojo navzočnostjo na posameznih dogodkih.

Tudi letos bo policija poskrbela za poostreno varnost – policisti bodo pri opravljanju svojih nalog pozorni na vse znake, ki bodo kazali na kršitve z namenom vzbujanja nestrpnosti glede spolne usmerjenosti.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Letos praznujejo 10. obletnico parade

Spomnimo, da so lani med Tednom parade ponosa nasilneži pred lokalom Cafe Open napadli gejevskega aktivista Mitjo Blažiča.

"Letos parada ponosa v Sloveniji praznuje deset let – pričakujemo od 200 do 300 udeležencev parade ponosa, upamo na še več. Prvič imamo tudi podporo trgovin z visoko modo, podjetij, ki nam ponujajo različno podporo, pa je vedno več," nam je povedala predsednica Društva Parada ponosa Petra Salaj.

Letos so si izbrali slogan Dovolj čakanja!, s katerim se med drugim zavzemajo za sprejetje novega družinskega zakonika, sankcioniranja žaljivega in sovražnega govora v parlamentu ter enake pravice za vse.

OBVESTILO UREDNIŠTVA: Zaradi žaljivih in nestrpnih komentarjev smo izklopili možnost komentiranja.