Slovenija
13 ogledov

"Kategorično zavračam namigovanja"

(Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
"Kategorično zavračam vsa namigovanja o politični motiviranosti poziva za razrešitev," je na tiskovni konferenci dejal predsednik Računskega sodišča (RčS) Igor Šoltes.

"Name ni vplivala nobena politična opcija, stranka in nobeno skrivno društvo 11, 12, 13 ali 14. Šlo je za spoštovanje zakona." Igor Šoltes je pojasnil, da revizijski proces predsedniku onemogoča poseg v vsebino poročila. Predlog dá vrhovni državni revizor, soglasje izda namestnik, na koncu ga podpiše predsednik. "Predstavljajte si, kaj bi bilo, če bi odklonil podpis predloga. Gotovo bi se pojavile kritike, da varujemo vladajočo opcijo," je dejal Šoltes.

Glede informacij o domnevni spremembi zakona je dejal, da jo podpirajo, vendar le, če bodo spremembe v smeri povečanja in ne zmanjševanja pristojnosti računskega sodišča.

Šoltes še pravi, da se pri nas na vse in vsakogar nalepi politična etiketa. "Niti mravlje niso več politično neodvisne. Vedno se sprašuje, zakaj, kateri boter deluje zadaj."

Samo Jereb, vrhovni državni revizor, je dejal, da so začudeni nad presenečenjem ministrstva za finance. "Sedem dni pred rokom za oddajo so bili pri nas. Dobili so odgovor, da rešitve niso ustrezne. Lahko bi izkoristili dodatni 15-dnevni rok, pa smo že naslednji dan dobili neustrezno poročilo," je dejal Jereb.

RčS dalo Pahorju 15 dni
Računsko sodišče je premierju Borutu Pahorju naložilo, da v 15 dneh odloči o razrešitvi ministra za finance Franca Križaniča.

Po naših podatkih naj bi vlada predlagala spremembe zakona o računskem sodišču. Zakon bi spremenili v točki, ki RčS daje možnost predloga za razrešitev ministrov. Zakon naj bi predvideval tudi zmanjševanje pristojnosti RčS, kar je Šoltes včeraj komentiral z besedami, da je potem "računsko sodišče bolje kar ukiniti".

Nad predlogom računskega sodišča je bil presenečen tudi minister Križanič, ki se mu zdi akcija nenavadna. Minister ne namerava odstopiti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.