Slovenija
79 ogledov

Katoliški laiki: Izjava Makarovičeve primitivna

Svetlana Makarovič Anže Petkovšek
Izjava Svetlane Makarovič, da je Katoliška cerkev nekaj, kar moraš sovražiti, je "zavržena, primitivna in nedopustna", so ogorčeni v organizaciji Sveta katoliških laikov Slovenije. Od pristojnih državnih organov pričakujejo ukrepanje.

"So stvari, ki jih je treba sovražiti. Po mojem mnenju je Katoliška cerkev v Sloveniji nekaj, kar moraš sovražiti. Jaz to čutim kot svojo državljansko dolžnost," je v intervjuju za Planet siol.net dejala slovenska književnica Svetlana Makarovič.

Omenjeno izjavo ostro obsojajo v Svetu katoliških laikov Slovenije, ki kot civilnodružbena organizacija predstavlja katoliške laike iz dobrodelnih, izobraževalnih, mladinskih, kulturnih, kontemplativnih in drugih katoliških organizacij.

Kot so zapisali na svoji spletni strani, gre za "zavrženo, primitivno in nedopustno" izjavo, "še posebej v kontekstu celotnega intervjuja".

Ob tem poudarjajo, da je podobnost z navedbami v članku Judje so krivi!, da je državljanska dolžnost vsakega Nemca, da podpira protijudovske, objavljenim novembra 1941 v tedniku Das Reich, verjetno zgolj naključna.

Pričakujejo ukrepanje državnih organov

Spomnijo tudi, da kazenski zakonik v 297. členu inkriminira javno spodbujanje in razpihovanje verskega sovraštva, razdora ali nestrpnosti, toliko bolj, če je omenjeno izvršeno z objavo v sredstvih javnega obveščanja. Vsakršno spodbujanje k verski neenakopravnosti in vsakršno razpihovanje verskega sovraštva in nestrpnosti pa je tudi protiustavno.

"Od pristojnih državnih organov na podlagi ustavnega načela zaupanja v pravo utemeljeno pričakujemo, da bodo izvedli vse ustrezne postopke," so zapisali.

Komentarjev 69
  • nevidna 09:18 21.januar 2012.

    tudi jaz sem proti Katoliški cerkvi, ker se z njihovimi dejanji in vsem kar so naredili in še delajo ne strinjam... vera..vera je pa nekaj povsem drugega. malo ostro je nastopila Makarovičeva pa vseeno... končno nekdo, ki brez olepšavanja pove svoje mnenje!

  • siberia 17:37 20.januar 2012.

    pa kaj je s tabo? kdo je tukaj kaj govoril o ženskah? govorim samo o izražanju svojega mnenja-o izražanju svoje nestrpnosti do drugih, glede na to da je prav ona velikokrat filozofirala o nestrpnosti itd.. brzdaj se in dvakrat ...prikaži večt premisli kaj si prebral..

  • tralala 16:57 20.januar 2012.

    A ti ni jasno, da vera in RKC ni eno in isto? V katerem jeziku naj ti to napišem? Nimam nič proti Bogu, ampak ne prebavljam njegovega fan cluba. Razumeš?Če tega ne razumeš, potem pa res ni čudno, da ...prikaži večda nasedaš enim zgodbicam, ki ti jih pripoveduje seksualno abstinenčni moški v krilu.