Slovenija
21 ogledov

Kazalniki kažejo, da bo še slabše

Gospodarsko okrevanje Shutterstock
Gospodarska aktivnost v Sloveniji še zmeraj ostaja na podobni ravni kot lani. Najbolj nas vleče nazaj gradbeništvo.

"Gospodarska rast se je v drugem četrtletju upočasnila v skoraj vseh naših najpomembnejših trgovinskih partnericah, a je bila realizacija v prvi polovici leta zaradi visoke rasti v prvem četrtletju vseeno višja od pomladanskih pričakovanj mednarodnih institucij," ugotavlja urad za makroekonomske analize (Umar). Kot pišejo v Ekonomskem ogledalu, so se razmere na trgu dela v prvi polovici leta stabilizirale, a ostajajo slabše kot pred letom dni.
Gospodarska aktivnost se je v prvem in drugem četrtletju letos za malo povečala (0,1 odstotka), še naprej pa jo spodbuja izvoz. Število delovno aktivnih ljudi se ni bistveno spremenilo, število registriranih brezposelnih pa se je rahlo zmanjšalo.

Dvig plač zaradi zasebnega sektorja

Rast povprečne bruto plače je ob stagnaciji povprečne plače v javnem sektorju predvsem posledica rasti v zasebnem sektorju, pravijo in dodajajo: "V javnem sektorju povprečna bruto plača že leto in pol stagnira, rast v zasebnem pa se umirja od lanskega prvega četrtletja, ki ga je zaznamoval dvig minimalne plače. Vse manj je prisoten tudi učinek spremembe v strukturi zaposlenih."

Kratkoročni kazalniki za evrsko območje pa kažejo na nadaljnjo upočasnitev rasti v drugi polovici leta. Glavno tveganje za nadaljnje okrevanje predstavlja dolžniška kriza, ki v zadnjih mesecih otežuje dostop do financiranja vse več državam evrskega območja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.