Slovenija
9 ogledov

Kazen, če ne boste dovolili postavitve "tehničnih ovir"

Gibina Anže Petkovšek
Ministrstvo za notranje zadeve je pripravilo novelo, ki poleg odškodnin za zemljišča, kjer stojijo "tehnične ovire", narekuje tudi kazni za tiste, ki bi jim nasprotovali.

Za razliko od severnih sosedov, kjer so pri postavitvi ograj in rezilnih bodečih žic iskali soglasje lastnikov zemljišč, v Sloveniji tega vojska in policija nista počeli. V skladu z zakonom o nadzoru državne meje lahko policija pri varovanju meje uporablja in namešča tehnična sredstva na zemljišča ne glede na lastništvo. Po novem predlogu, ki je še v medresorskem usklajevanju, pa je za tiste, ki bi se temu uprli ali kakorkoli onemogočali namestitev, predvidena tudi kazen v višini 600 evrov.

Na ministrstvu za notranje zadeve, ki ga vodi Vesna Györkös Žnidar, na naša vprašanja, zakaj po vzoru Avstrije ne iščejo soglasja lastnikov zemljišč niso odgovor, češ da je "predlog dopolnitev še v medresorski obravnavi". Avstrija je namreč ograje postavila le s privoljenjem lastnika in mu ob tem izplačala še odškodnino, v nasprotnem primeru pa so varovanje meje zagotovili na drugače način.

Odškodnine za uporabo zemljišč, kjer stojijo "tehnične ovire", tudi pri nas

Predlagane dopolnitve sicer tudi pri nas predvidevajo nadomestilo. To se lastniku izplača takrat, kadar mu postavljena varovalna ograja ali druga tehnična ovira onemogoča redno rabo zemljišča. Nadomestilo mu pripada tudi v primeru, ko ograja preprečuje redni dostop do zemljišča z javne ceste. Višina nadomestil naj bi naknadno sprejela vlada.

Če je zaradi nadzora državne meje potrebna trajnejša in nepretrgana uporaba zemljišč, ki traja več kot dve leti, se lahko po predlogu dopolnitev zakona lastninska pravica na zemljiščih omeji s služnostjo v javno korist. V tem primeru lastniku pripada odškodnina.

Komentarjev 11
  • Boris Odreitz 23:20 17.februar 2016.

    Potem bomo prišli na tvojo parcelo in jo oblekli v bodečo žico pa vhodna vrata v tvoje stanovanje . Potem se pa buni.Ja krasno kaki ljudje a vsi nacisti fašisti se skrivate za nekimi pseudonimi ali pa iniciali !!Q

  • Boris Odreitz 23:19 17.februar 2016.

    Nacist ferluši pojavi se z polnim imenom in priimkom !Beda pokvarjena !

  • Boris Odreitz 23:18 17.februar 2016.

    Kakšni ljudje ste to samo bi nekoga streljali, ubijali mučili potem bo pa nekdo rekel da to ni sovražni govor in da to ni fašizem in nacizem. Koliko Slovencev je po svetu pa jih nihče ne strelja in ...prikaži večin nihče ni ksenofob do njih.Le kakšni ste to ljudje !