Slovenija
501 ogledov

'Kazen naj prizadene'

"Univerzalne kazni ni, prava je tista, ki otroka prizadene," pravi Zdenka Zaloka Žurnal24 main
Kakšna je najboljša vzgoja za otroka? Doktorica psihologije Zdenka Zalokar Divjak poudarja, da s popustljivo vzgojo otrokom prej škodimo kot koristimo.
"Koliko vaših staršev je vedelo, kaj imate za nalogo? Nobeden, kajne?" je eno od vprašanj, ki jih zastavlja doktorica psihologije Zdenka Zalokar Divjak na svojih predavanjih za starše; prejšnji teden je svoje nasvete o vzgoji delila v lucijski osnovni šoli. Starši prevzemajo odgovornost za otrokov uspeh; namesto da bi jih usmerjali v to, kako bodo neko nalogo izpeljali sami, jim pomagajo, da jo bodo izpeljali lažje.

Otroci postajajo odvisni od pomoči staršev, ti pa jim tako jemljejo lastno prizadevnost. "Samo zahtevnost in nepopustljivost bosta prinesli spoštovanje, zdaj pa se dogaja, da že osnovnošolci ustrahujejo tako starše kot učitelje," ugotavlja psihologinja. Otroka je treba kaznovati, a univerzalne kazni ni: "Prava je tista, ki otroka prizadene." 

Preveč dejavnosti škodi

Ena od pogostih napak staršev je, da otroke vozijo na številne popoldanske dejavnosti, tako da otrok ni več bivanjsko varen. Predšolski in tudi otroci v prvem in drugem razredu bi morali biti popoldne doma. "Če želimo z otroki vzpostaviti odnos, nas morajo začutiti. Ni dovolj, da jih le razvajamo in da je družina skupaj le zvečer pred televizijskim zaslonom. Odnos naj bo iskren in zaupljiv," med drugim poudarja Zalokar Divjakova.

Leta 1954 rojena Zdenka Zalokar Divjak je izkušnje nabirala skozi več kot dvajset let praktičnega dela zlasti na področju psihologije osebnosti, medosebnih odnosov, pomena komunikacije, in sicer v izobraževalnem, svetovalnem in terapevtskem delu. Napisala je pet knjig in več priročnikov. © Suzana Kos

 

MINI INTERVJU: Zdenka Zalokar Divjak, doktorica psihologije

Med predavanjem ste med drugim dejali, da mora otrok ubogati na prvo besedo ali celo na pogled. Ali ni tako zelo poslušen otrok v bistvu maltretiran otrok?

Permisivna vzgoja je prinesla veliko tragedij. Psiholog in njen utemeljitelj doktor Benjamin Spock je pred časom priznal napačnost svojega modela vzgoje ter se javno opravičil milijonom staršev, katerih otroci so postali nasilni, nespoštljivi, narkomani ... Jaz poudarjam, da mora otrok ubogati pri stvareh, kot so naloga, pospravljanje, prehrana ...

Tudi pri tem se ne morem strinjati z vami. Na primer če sem jaz kot mama izjemno izbirčna ...

Škoda za vas ... Izbirčnost pomeni, da organizem ne dobi tistega, kar potrebuje. Hrana mora biti pestra, če želimo, da smo zdravi tako fizično kot psihično. Otroci, ki so pri hrani zelo izbirčni, so izbirčni tudi na drugih področjih.

Kako naj torej izbirčna mama od svojega otroka zahteva, naj je vse? Sicer pa – tudi odraslim se kakšnih stvari ne ljubi opraviti prav v tistem trenutku ...

Kot starši moramo vztrajati pri tem, kar zahtevamo, saj otrok sicer ne bo naredil vsega. Z njim pa se nimamo kaj pogajati.

Torej je po vašem samo stroga mama dobra mama?

Ne. Pravim, da je dobra mama ljubeča in stroga mama.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.