Slovenija
314 ogledov

Kazen za petarde med 400 in 1200 evri

Uporaba pirotehničnih izdelkov, katerih glavni učinek ni pok, je dovoljena le do Žurnal24 main
Od danes do 31. decembra je dovoljena prodaja pirotehničnih izdelkov prve kategorije, katerih glavni učinek je pok.

Uporaba takšnih izdelkov je dovoljena od 26. decembra do 1. januarja, kar je en dan manj kot doslej. Policisti opozarjajo, da je pirotehniko varno kupovati le pri pooblaščenih trgovcih, pri njeni uporabi pa je nujna previdnost.

Petarde so prepovedane!

Prodaja, posest in uporaba izdelkov druge in tretje kategorije, katerih glavni učinek je pok in med katere spadajo predvsem petarde, je prepovedana, opozarjajo policisti. Za kršitve je za posameznika predvidena globa od 400 do 1200 evrov.

Pirotehniko, ki povzroča hrup, je sicer prepovedano uporabljati v strnjenih naseljih in zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, kjer potekajo prireditve.

Opekline, razrganine in poškodbe oči ...

posledice petarde | Avtor: Manuel Hahn Manuel Hahn
Po opozorilih policije je lahko pirotehnika, kupljena pri nepooblaščenih trgovcih, zaradi neustrezne izdelave zelo nevarna. Kot je ob začetku preventivne akcije Bodi zvezda, ne meči petard povedal Daniel Jug iz uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave, poglaviten razlog za poškodbe pri starejših ostaja neupoštevanje navodil proizvajalcev, pri mladoletnikih pa objestnost.

Nepremišljenost, objestnost in nepravilna uporaba pirotehnike pogosto povzroči opekline, raztrganine rok in poškodbe oči. Moti tudi živali, ki ob pokanju preživljajo hud stres, poleg tega onesnažuje okolje ter povzroči materialno škodo, opozarjajo policisti.

Starejši, bodite vzgled!

Edini recept za preprečevanje poškodb je po Jugovih njegovih besedah osveščenost vseh starostnih skupin. "Predvsem starejši s svojim zgledom pripomorejo k temu, da se vzorec obnašanja mladih spremeni in da razumejo, da so te zadeve kljub temu, da gre za zabavno pirotehniko, nevarne," je poudaril Jug.

silvestrovo petarde bobo | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Lani manj poškodb

Po njegovih besedah je bilo lansko praznično obdobje sicer med najvarnejšimi v zadnjih osmih letih. "Število telesnih poškodb se je v času lanskih božično-novoletnih praznikov v primerjavi z letom poprej prepolovilo, saj se je z 18 primerov zmanjšalo na osem. Dve odrasli osebi in en mladoletnik so utrpeli hujše poškodbe, in sicer poškodbe rok in oči," je pojasnil Jug.

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 15:21 19.december 2015.

    Kazen za petarde je poškodba telesa ! Jebe se policajem za pokanje ! Takšno je njihovo mnenje za šankom............lepo prosim !

  • h3o 14:39 19.december 2015.

    pa sej ta zelene petarde z mavcem so varne, lahko jo držiš v roki, pa ti ni nič