Slovenija
2122 ogledov

Kazenska ovadba in zasebna tožba zoper Erjavca

Karel Erjavec Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za obrambo Karla Erjavca pred odborom DZ za obrambo
Dva dni pred interpelacijo še ovadba in tožba

Sindikat vojakov Slovenije in njegov predsednik Gvido Novak sta vložila kazensko ovadbo in zasebno tožbo zoper ministra Karla Erjavca. Kazenska ovadba se nanaša na kršitev sindikalnih pravic, zlorabe uradnega položaja in nevestnega dela v službi. Zasebna tožba pa je bila vložena zaradi razžalitve, žaljive obdolžitve in samovoljnosti.

V sindikatu navajajo, da se je v času ministrovanja Karla Erjavca stanje v Slovenski vojski močno poslabšalo od številnih obljub pa se ni uresničila nobena, sporočajo s sindikata.

"Ukinitev 19 odstotnega dodatka po zamenjavi načelnika Generalštaba je razdvojila pripadnike Slovenske vojske, v decembru sprejeta Uredba vlade o plačah v vojski je vojaško hierarhijo s plačami še bolj porušila, sklep vlade o dodeljevanju dodatkov 10 odstotkov, 19 odstotkov in 20 odstotkov se v vojski ne izvaja kot je zapisan," trdijo v sindikatu. 

Karl Erjavec se bo v petek zagovarjal na interpelaciji, ki jo je proti njemu vložila SDS. Očitajo mu zlorabo vojaške obveščevalne službe ob zamenjavi poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske (SV) Mihe Škerbinca ter laži v primeru nočnega streljanja na Počku.

Karl Erjavec zaslišanje Slovenija Miha Škerbinc: "V vojski obstaja skupina neformalnih informatorjev"

Erjavec očitke zavrača. Trdi, da so obveščevalci ob pogovorih s pripadniki SV na poveljstvu sil zgolj opravljali svoje naloge, odgovornost za nočno streljanje na Počku pa pripisuje Škerbincu.

Interpelacijo so podprli v NSi in SNS, kar pa ne zadošča, za uspešno interpelacijo potrebujejo absolutno večino glasov 46, trenutno pa jih imajo 36. Med koalicijskimi strankami se glede podpore Erjavcu še niso izrekli v LMŠ, SMC in Levici.

Komentarjev 10
  • alfagirl 15:19 19.junij 2019.

    Čas je da Karl oddide. Toliko let se že šlepa na račun upokojencev, kaj je naredil zanje pa se vidi v tem koliko revežev je med njimi.

  • wingspan15 13:17 19.junij 2019.

    Vse kaže, da bo opozicija uporabila vsa možna sredstva, da bo sesula vlado, ki ji je trn v peti. Samo, da revčki ne računajo na to, da bo Šarec zmagal z večino in srčno upam, da v vladi ne bo ...prikaži več ne SDS, ne NSI nikoli več.

  • sam50 13:03 19.junij 2019.

    To ne bo interpelacija,ampak koalicija že izvaja akcijo " Reševanje vojaka Kahla" in glede na razporeditev vojakov v parlamentu jim bo to nedvomno uspelo....