Slovenija
1738 ogledov

Kazenska ovadba zoper ministra Hojsa

Aleš Hojs
Vložena je ovadba zoper Aleša Hojsa.

V Policijskem sindikatu Slovenije so včeraj podali kazensko ovadbo zoper ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa zaradi objave osebnih podatkov in plač policistov, kar je po njihovem mnenju v nasprotju z zakonodajo. Sumijo ga kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov v povezavi z drugimi kaznivi dejanji na škodo policistov.

Kot je znano, Ministrstvo za notranje zadeve je ob ponedeljkovem začetku stavke Policijskega sindikata Slovenije, ki zahteva odpravo kršitev stavkovnega sporazuma iz leta 2018, zaradi katere bodo policijski uslužbenci marca prejeli nižje plače, objavilo poimenski seznam javnih uslužbencev ministrstva, policije in inšpektorata za notranje zadeve z navedbo podatkov o bruto plačah, delovnih mestih in organizacijskih enotah.

Aleš Hojs Stavka Slovenija Minister Hojs uresničil grožnje: To je seznam plač policistov z imeni in priimki

Težko popravljiva škoda, menijo

Po navedbah sindikata je Hojs organiziral, načrtoval in izvedel javno objavo osebnih podatkov, nazivov oziroma delovnih mest, organizacijskih enot in bruto plač policistov in kriminalistov kot protiukrep stavki. Ob tem je s takšnim ravnanjem ogrozil varnost določenih policistov in kriminalistov in težko popravljivo škodo povzročil še zlasti ogroženim uslužbencem policije, uslužbencem, ki imajo prirejeno identiteto, uslužbencem, ki uporabljajo sredstva za prikrivanje prepoznavnosti, in tistim, ki so kako drugače dodatno izpostavljeni določenim tveganjem.

Z razkritjem podatkov je po njihovi oceni nepooblaščenim osebam omogočil dostop do osebnih podatkov policistov in kriminalistov, s tem pa povzročil hudo motnjo v notranji varnosti države in varnosti schengenskega območja. A ni ogrozil le varnosti policistov in kriminalistov, ampak tudi varnost njihovih družinskih članov ter otrok in drugih državljanov, ki se družijo z njimi ali živijo v njihovi bližini.

S svojim ravnanjem je deloval nerazumno, neodgovorno, nesorazmerno in zlonamerno, zato opravičilo ni več mogoče, saj je težko popravljiva škoda že nastala, menijo. Z razkritjem podatkov je grobo posegel v pravice policistov in kriminalistov, pri čemer ravnanja ni obžaloval, ampak se je celo javno zavezal, da bo z razkrivanjem podatkov nadaljeval, so zapisali.

Covid-19, koronavirus, policija Zdaj višje Slovenija Na MNZ-ju pojasnjujejo objavljene plače policije

Objava podatkov danes tudi v DZ

Hojsu s tem manevrom ni uspelo "zlomiti" stavke zaposlenih v policiji, ampak je dosegel ravno nasprotno, so poudarili v sindikatu, ki je ovadbo vložil preko odvetniške družbe Čeferin, Pogačnik, Novak, Koščak in partnerji.

Objavo podatkov o zaposlenih v policiji in njihovih plačah na spletni strani notranjega ministrstva bo danes na nujni seji za zaprtimi vrati obravnavala tudi komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. 

Po tej objavi so se namreč zvrstili pomisleki tako glede vprašanja varstva osebnih podatkov kot upoštevanja varnostnih protokolov. Informacijski pooblaščenec sicer kršitev varstva osebnih podatkov ni ugotovil.

Policijsko vozilo policisti, policija, sirena, policijski motor Stava policistov Slovenija V sindikatu napovedujejo tožbe, to pravi informacijska pooblaščenka

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 8
  • brencl 17:38 15.januar 2021.

    Hojs si s svojo neumnostjo dejansko zasluži kazensko ovadbo. Vse bi lahko bilo OK in prebavljivo zgolj z navedbo položajev in zneskov, tako pa je z poimensko navedbo nosilcev posameznih položajev oz. nalog v policiji ogrozil varnostno strukturo države in ...prikaži več s tem ogrozil tudi življenja in integrotete posameznih nosilcev nalog ter njihovih svojcev.

  • Naklonsky 16:30 15.januar 2021.

    Sindikat piše ovadbo... ha ha ta je pa dobra. Ena proti nič za odvetnike! Sicer pa dobro, da vsaj vemo kakšne plače imajo kifeljci, če jih že plačujemo ... in da štrajkajo zaradi štrajka.

  • turob 12:17 15.januar 2021.

    2019: španski BDP/PREBIVALCA SAMO 14% VIŠJI kot v Sloveniji, plače pa 50% VIŠJE! Sledi: v Sloveniji bi morali imeti TRETJINO VIŠJE PLAČE..