Slovenija
2800 ogledov

V sindikatu napovedujejo tožbe, to pravi informacijska pooblaščenka

Policijsko vozilo policisti, policija, sirena, policijski motor Anže Petkovšek
Informacijska pooblaščenka: Iz objave plač policistov in drugih ni razvidnih kršitev.

V Policijskem sindikatu Slovenije s stavko, ki so jo začeli danes ob 7. uri in bo trajala do preklica, zahtevajo odpravo kršitev stavkovnega sporazuma iz leta 2018, zaradi katere bodo policijski uslužbenci marca prejeli nižje plače. Druga zahteva se nanaša na uredbo o napredovanju v plačne razrede javnih uslužbencev, ki ni usklajena s spremenjeno sistemsko zakonodajo. Sindikat zahteva tudi sistemsko ureditev v področnem zakonu, ki bi omogočila sklenitev samostojne panožne pogodbe za policijske uslužbence.

Denar, štetje denarja Slovenija Čistilka na policiji 1800 evrov bruto, hišnik 2500, administratorka pa 2600?

"Zadnja zahteva pa se nanaša na vodenje socialnega dialoga, ki mora biti vzpostavljen tako, da ne bo več prihajalo do enostranskih posegov vlade v obstoječe pravice zaposlenih s spremembo zakonodaje ali podzakonskih aktov," je navedel predsednik sindikata Rok Cvetko.

Hojs: Sindikalisti podpisali "mačka v žaklju"

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs na zahteve odgovarja, da so sindikalisti s prejšnjo vlado "podpisali sporazum, ki je maček v žaklju". Navedel je, da je bila neodvisna analiza, o kateri so se dogovorili v stavkovnem sporazumu, opravljena. "Analiza je na žalost pokazala, da njihove zahteve niso upravičene in vlada ni imela druge izbire, kakor da to analizo, ki je bila neodvisna, potrdi," je povedal.

Aleš Hojs Stavka Slovenija Minister Hojs uresničil grožnje: To je seznam plač policistov z imeni in priimki

Aleš Hojs | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Minister pa se strinja z zahtevo, da se policiste izvzame iz enotnega plačnega sistema. Poudaril je, da je to predlagal tudi sam, ko je prevzel ministrstvo. Povedal je tudi, da bo vladi posredoval predlog glede napredovanj policistov. "To sem konec koncev jaz predlagal njim, da se ta napredovanja omogočijo. To pomeni, da se tisto ocenjevanje premakne, ne iz meseca novembra, ampak v spomladanske mesece, torej v mesec april," je dejal.

Na vprašanje, kako gleda na stavko v času epidemije covida-19, je minister odgovoril, da ima vsakdo pravico do stavke. Spomnil je, da je pravica do stavke v policiji v veliki meri zakonsko omejena. "Seveda je logično, da si vsak želi višjo plačo. Tudi tukaj seveda policiste nekako razumem. Res pa je, to je treba jasno povedati, da plače v policiji niso tako nizke, kot se morda predstavlja," je povedal.

Policija Slovenija Policisti bodo jutri stavkali, Hojs se ne bo pustil izsiljevati

Kot je napovedal Hojs, je ministrstvo ob začetku stavke objavilo podatke o bruto plačah javnih uslužbencev ministrstva, policije in inšpektorata za notranje zadeve. V preglednici na spletni strani ministrstva so prikazane plače za 8694 zaposlenih za december 2020, razen tistih, ki opravljajo delo prek javnih del, in tistih, ki so prejeli plačo, nižjo od minimalne bruto plače (940,58 evra). V bruto plači so lahko zajeti tudi poračuni plač dodatkov za pretekle mesece, so pojasnili.

Na seznamu vključeni dodatki za rizične razmere

Javni uslužbenci v času epidemije prejemajo dodatek za rizične razmere, zato so plače v tem obdobju višje, kot bi bile sicer. Povprečni odstotek dodatka za rizične razmere, obračunan pri plači za december, je za ministrstvo 12,73 odstotka, za policijo 21,48 odstotka, za inšpektorat pa 11,33 odstotka, so zapisali na spletni strani ministrstva. Plače javnih uslužbencev so javne v skladu z 38. členom zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

V sindikatu napovedujejo odškodninske tožbe

V Policijskem sindikatu Slovenije, ki stavka že drugi dan, po prvem pregledu objave policijskih plač ugotavljajo, da je prišlo do razkritja osebnih podatkov, ki se jih razume kot varovane in bi lahko bilo tudi podlaga za odškodninske tožbe. Sindikat policistov Slovenije pa bo mnenje sporočil, ko dobi odgovor informacijskega pooblaščenca.

Nova policijska vozila | Avtor: Facebook (3DIM) Facebook (3DIM)

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Rok Cvetko je posvaril, da bi bila lahko z objavo plač ogrožena osebna varnost določenih policistov in kriminalistov, pa tudi varnostni sistem. Ocenjuje, da zaradi objave imen preiskovalci ne bodo imeli več takega dostopa do informacij kot do zdaj.

Informacijski pooblaščenec ne bo uvedel postopka

Informacijski pooblaščenec ne bo uvedel inšpekcijskega postopka zaradi javne objave plač zaposlenih na ministrstvu za notranje zadeve, policije in inšpektorata. Iz objave namreč ni razvidnih kršitev varstva osebnih podatkov, v morebitne druge zakonske izjeme glede prostega dostopa pa se informacijski pooblaščenec ne sme spuščati, so zapisali.

Kot pravijo pri informacijskem pooblaščencu, so glede objave prejeli veliko število vprašanj, prijav ter zaprosil za mnenje.

Mojca Prelesnik | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Zakon o sistemu plač v javnem sektorju pa v 1. odstavku 38. člena določa, da so plače v javnem sektorju javne, javnosti pa so dostopni podatki o delovnem mestu, nazivu ali funkciji, o osnovnih plačah, o dodatkih ter delu plače za delovno uspešnost, razen dodatka za delovno dobo.

Tajni podatki?

"Informacijski pooblaščenec je kot pritožbeni organ glede dostopa do informacij javnega značaja v dosedanji praksi že večkrat odločal o dostopu do podatkov o plačah javnih uslužbencev, pri čemer je zavzel stališče, da je podatek o imenu in priimku, skupaj s podatkom o bruto plači, prosto dostopna informacija javnega značaja," so zapisali. "Pri podatkih o delu policije gre sicer lahko za druge zakonske izjeme od prosto dostopnih informacij (npr. za tajne podatke), a je presoja, ali je ta izjema dejansko podana, vedno na strani organa (torej ministrstva za notranje zadeve) in zato izven presoje informacijskega pooblaščenca v okviru nadzora nad varstvom osebnih podatkov."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • mario3 08:40 13.januar 2021.

    skira včeraj je bila vaša , danes je lezbura pri levih imaš hitro zadnjico zadaj.

  • rierieneed 05:05 13.januar 2021.

    www︎.︎Domeser︆.︆com - oddličen prrojekt za odrrasle, ki želijo najti parrtnerja za sseks

  • Avatar pantani
    pantani 15:43 12.januar 2021.

    "V Policijskem sindikatu Slovenije, ki stavka že drugi dan, po prvem pregledu objave policijskih plač ugotavljajo, da je prišlo do razkritja osebnih podatkov, ki se jih razume kot varovane in bi lahko bilo tudi podlaga za odškodninske tožbe." Malo se ...prikaži veče vprašajte,zakaj so varovane,verjetno zato, da se ljudem, ki pošteno delajo, dobijo pa mizerno plačo, ne sfuzla!!!