Slovenija
28 ogledov

"V mukah poginilo več živali"

jelen, žica Facebook
Okoljska organizacija Alpe Adria Green je zaradi postavitve ograje na meji s Hrvaško kazensko ovadila vlado oz. odgovorne osebe.

"Z namestitvijo neprehodne in življenjsko nevarne žičnate ovire so kršena temeljna zakonska določila, pri tem ni le ogrožena narava v globalu, temveč tudi prostoživeče živali, ki se nahajo in se prosto gibljejo na prostoru med dražvama Slovenijo in Hrvaško," so zapisali v pojasnilu. 

"Do danes je zaradi zgoraj navedene življenjsko nevarne bedečno žične ograje, ki je bila namenoma postavljena s strani odgovornih, v mukah poginilo večje število prostoživečih živali, veliko pa se jih je v stiku z bodečo žico poškodovalo."

Slovenija po njihovi oceni ne premore dovolj številčne vojske, da bi varovala žično zaporo na tako dolgi meji s Hrvaško, zato je vsakršno postavljanje takšnih zaprek brezumno zapravljanje javnega denarja in ogrožanje varnosti državljanov in pašnih in divjih prostoživečih živali. 

"Torej gre zgolj za ponesrečeno psihološko vojno, ki pa je uperjena hkrati tudi proti državljanom, v občutku, da živijo v koncentracijskem taborišču," so prepričani pri AAG. 

Zaščita živali

V obrazložitvi glede zaščite živali se sklicujejo na Svetovno deklaracijo o pravicah živali, Konvencijo o biološki raznovrstnosti ter Bersnko konvencijo za ogranitev prosto živečega rastlinstva in živalstva ter njunih naravnih življenjskih prostorov. Navajajo tudi več pravnih aktov, ki jih je morala s posročja varovanja narave in njenih bistnosti ob vstopu v Evropsko unijo sprejeti tudi Slovenija. 

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 14
  • Boris Odreitz 18:39 23.december 2015.

    Prav je tako tudi janševe fašiste je potrebno ovaditi saj nič humanega ne pšočno, zlorabljajo vse kar je mogoče , kradejo , maltretirajo in uničujejo vse kar se uničit da. Nič ni za njih takega kar se ne da uničitzi ...prikaži več ali pretopiti v kapital z katerim potem uničujejo naprej izkoriščajo ter se bogatijo. Ja njihove ovce pa dobijo samo slabo travo !

  • Avatar olor
    olor 13:53 23.december 2015.

    Kako so Slovenski in Hrvaški Istrani združeni proti ograji na meji. Kje so pa takrat bili ko so Hrvati srali po naših ribičih. Takrat se pa niste mogli zorganizirati in protestirati?

  • Avatar olor
    olor 13:46 23.december 2015.

    Hranijo naj jih pa s tistimi, ki nasprotujejo