Slovenija
33 ogledov

Kazni ne bo ušel nihče

“Omejitve so v redu. Niso na pamet. Pri omejitvi 50 kilometrov na uro ima človek Žurnal24 main
Kazni. Medobčinski inšpektorat včeraj začel izdajati prve plačilne naloge za prekoračitve omejitev hitrosti.

Kranjski medobčinski inšpektorat (MI) v naslednjih dneh napoveduje prvi val plačilnih nalogov za prekoračenje omejitev hitrosti, pa tudi odvzeme vozniških dovoljenj in predlogov za začasno prepoved vožnje.

V petih mesecih, odkar so občine ustanoviteljice kupile radar in ga poslale v lov za kršitelji, je v Kranju in okolici zaznal pet tisoč kršitev.

Kazni do tisoč evrov

Cena. Dobrih 49.000 evrov je Medobčinski inšpektorat Kranj stal radar. Hitrosti je začel meriti 7. maja, pred tem so si napravo izposojali.

Kazni. Denarne kazni za prekoračitev hitrosti so od od 80 do 1.000 evrov.

7 občin. Radar medobčinskega inšpektorata pokriva
7 občin: Naklo, Tržič, Cerklje na Gorenjskem, Jezersko, Preddvor, Šenčur in Kranj.

Denarne kazni zamujajo
MI pravzaprav meri hitrosti že od decembra. Na podlagi zgodnjih ugotovitev s sposojenim radarjem se je maja odločil za nakup svojega. Do konca pomladi naj bi začel izdajati tudi prve plačilne naloge, vendar se je zgodila zamuda.

“Pogodba od ministrstva za pravosodje je prišla (prejšnji ponedeljek, op. a.). Pred začetkom izdaje aktov je bilo treba izvesti še nekaj informacijskih ukrepov,” je razlog za zamudo pojasnil vodja MI Slavko Savič.

Denarni kazni kljub zamudi z izdajanjem ne bo ušel nihče. “Zagotovo ne, saj je relativni zastaralni rok za prekrške dve leti od storitve,” je zagotovil Savič, sicer pa opozoril, da so za najhujše kršitve okrajnemu sodišču poslali več obdolžilnih predlogov.

Najhujši do zdaj zaznani kršitelj je omejitev hitrosti prekoračil za skoraj 60 kilometrov na uro. “Grozita mu globa in prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja,” je povedal.

Neupravičena bojazen
Bojazen, da bo radar predvsem v službi polnjenja občinskega proračuna ter da se bo držal najdonosnejših točk, je po Savičevih zagotovilih neupravičena.

“Merimo tam, kjer so prekoračitve opazili policisti, služba za promet, redarji in drugi občani, to pomeni tudi v manjših naseljih,”
je vztrajal in dodal, da so območje delovanja z desetih točk prav na podlagi predlogov razširili že na več kot 20. Savič je poudaril tudi, da se glede žarišč vsake tri mesece usklajujejo s kranjskimi policisti.

Nadgradnja
MI nabave dodatnega radarja letos ali prihodnje leto sicer ne napoveduje – bi pa, če bo treba, opremljenost nadgradil z napravo, ki bi hkrati s hitrostjo preverjala tudi vožnjo skozi križišče zunaj zelene luči.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.