Slovenija
289 ogledov

"Kaznujejo te, če plačaš vnaprej"

Podjetnik Profimedias
Če ste pomislili, da bi prispevke za starševsko varstvo in zaposlovanje zaradi nizkega zneska plačali v naprej, to ni primerna rešitev. Preplačane prispevke nad deset evrov, vam bodo vrnili, razen, če imate odprte druge terjatve.

Pri plačilu minimalnih prispevkov na s.p. znašata prispevka za zaposlovanje in za starševsko varstvo vsak po 1,66 evrov mesečno, bančni stroški pa za vsakega po nekaj deset centov.
"To je nepotrebno bogatenje bank na račun malih podjetij," je prepričan podjetnik, ki bi rad prihranil stroške z enkratnim plačilom prispevkov enkrat letno v naprej. "Država bi v naprej dobila denar, kot brezobrestno posojilo."

PREBERI TUDI: 

A kot pravi, si sedaj, če plačaš 20 evrov za vse leto naprej, nakoplješ nemalo težav in dobiš preplačilo celo vrnjeno na svoj tekoči račun. "Država se na eni strani pritožuje nad plačilno nedisciplino, če pa kdo želi plačati v naprej, pa mu do konca zagreni življenje," poudarja in dodaja, da se na ta način sili podjetnike v posluževanje drugih strategij, kot je zamujanje s plačili majhnih prispevkov. "Stroški zamudnih obresti so nižji od bančnih stroškov, zato jih je smiselno poravnavati za tri do štiri mesece nazaj."

Vrnejo preplačila nad deset evrov

Na Finančni upravi pritrjujejo, mora FURS trenutno po zakonu, ki ureja davčni postopek, preplačila, za katera ni knjiženih terjatev nad zneskom deset evrov vrniti preplačniku davka, razen če obstaja druga zapadla terjatev. 

V zvezi s tem je treba izpostaviti, da v davčnem knjigovodstvu preplačil, ki bi bila kasneje uporabljena za zapiranje mesečno knjiženih akontacij prispevkov, ni mogoče v večjem obsegu obravnavati kot nerazporejena plačila, saj se zasleduje cilj, da morajo biti že naslednji dan po plačilu dajatev zagotovljene informacije oziroma podatki o razpoložljivosti vplačanih posameznih vrst dajatev znotraj posameznih blagajn.

Slovenija 02.06.13, domace podjetje, podjetnica, podjetnik, s.p., delo doma, rac | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Izjema v primeru pobota

"Takrat to vračilo pobota z zapadlo terjatvijo," pojasnjujejo  pri Fursu in dodajajo, da zavezanci praviloma želijo imeti preplačila vrnjena. "In se tudi močno pritožujejo, če se to ne zgodi," poudarjajo na Finančni upravi. "Glede na obseg prejetih plačil v davčno knjigovodstvo, ki znaša okoli en milijon na mesec, ni možno razpoznavati in zadržati vračila preplačil, za katere zavezanec ne želi vračila, ampak z njimi poravnati terjatve, ki bodo šele nastale v naslednjih dvanajstih mesecih". 

Razlog je mesečno knjiženje

Preplačilo prispevkov zato, da bi se kompenzirale obveznosti v prihodnjih mesecih ni ustrezen z vidika pravilnosti vodenja davčnega knjigovodstva. "Finančna uprava bi morala za uveljavitev takega pristopa spremeniti način knjiženja terjatev iz mesečnega v enkrat letno knjiženje akontacij za vse mesece naprej v letu," pojasnjujejo na Fursu. "Ovira za tako knjiženje so predpisane večkrat letne vrednostne uskladitve akontacij, ki bi zahtevale spremembe obstoječih knjižb akontacij (storno že knjiženih in knjiženje novih) ter prilagoditve v zvezi z možnostmi knjiženja terjatev v pravo obdobje."

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • maresem2 09:27 11.januar 2016.

    Še vedno smo v Slovenijastanu.