Slovenija
251166 ogledov

Kdaj in koliko dni si kužen, če zboliš za covid-19

Koronavirus v Italiji
1/2
Epa
"Količina virusa v nosu okuženega je večja kot v njegovem žrelu. Najbolj intenzivno se tam razmnožuje v začetku bolezni (prvih nekaj dni) in takrat so te osebe tudi najbolj kužne,« sta v Delu zapisala Janez Tomažič s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja in Tatjana Avšič Zupanc z inštituta za mikrobiologijo in imunologijo.

"Po sedmih dneh bolezni se začne količina virusa v nosno-žrelnem predelu zmanjševati in po petnajstih dneh je v nosu okuženega le še neznatna količina virusa, po 21 dneh pa pri večini okuženih izgine. Pri blagem in zmernem poteku bolezni se virus na sluznici razmnožuje od 7 do 12 dni, pri hudih oblikah bolezni pa tudi dlje," sta zapisala.

Prenos okužbe od okuženih oseb, ki še niso zbolele, ali od tistih, ki jo prebolevajo brez simptomov in znakov bolezni, je možen, vendar predstavlja manjši delež vseh prenosov. Ena oseba s covidom-19 v povprečju okuži 3 do 4 zdrave osebe. Število je odvisno predvsem od upoštevanja preventivnih ukrepov in higiene.

Zato je predpisana 14-dnevna karantena

Inkubacijska doba (čas od izpostavljenosti virusu do pojava bolezenskih znakov) traja od 2 do 14 dni (v poprečju 4 do 6 dni). Bolezen se lahko pojavi kadarkoli do 14. dne po izpostavitvi okuženemu, zato za vse, ki so bili v stiku z okuženim, velja 14-dnevna karantena.

Tretjina bolezni se začne zgolj z bolečinami v mišicah, 90 odstotkov jih ima ta znak

"Bolezen se lahko začne zgolj z bolečinami v mišicah in sklepih (v do 30 odstotkih), utrujenostjo, slabim počutjem ali »praskanjem« v žrelu, v 5 odstotkih celo z drisko; najpogostejša bolezenska znaka pa sta (lahko le blago) zvišana telesna temperatura (več kot 90 odstotkov) in suh kašelj (60 odstotkov), ki ju kot znak začetka covida-19 navajamo že od začetka pandemije. S pojavom težkega dihanja bolezen preide v »nevarno fazo«. Takrat je nujno potrebno poklicati osebnega zdravnika (ali dežurnega), da oceni, ali bolnik potrebuje pregled ter posledično testiranje in napotitev v bolnišnico," opozarjata Tatjana Avšič in Janez Tomažič. Oluženih, ki ne bi imeli simptomov, je verjetno manj kot odstotek. 

Kdor ima te simptome, naj nujno ostane doma, je danes opozoril Tomažič. 

Pri 80 odstotkih zbolelih bolezen poteka blago do zmerno, v 15 odstotkih je bolezen huda in pri 5 odstotkih kritična. Pri kritičnih bolnikih je smrtnost skoraj 50-odstotna.

Pri tistih z blagim potekom bolezni simptomi in znaki izzvenijo v povprečju v dveh tednih, hudi primeri in preživeli kritično bolni pa so se pozdravili v treh do šestih tednih. Vsi umrli bolniki so preminili v obdobju 2 do 8 tednov po začetku bolezni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • leydi 13:33 19.marec 2020.

    Pozdravljeni ponudba za posojilo med zasebnimi resnimi v 72 urah.Dajem resna in zanesljiva zasebna posojila v razponu od 2.000 € do 10.000.000 € s stopnjo 2%. Če vas to zanima, me kontaktirajte po mojem e-pošti: marialeydi06@gmail.com 

  • leydi 13:33 19.marec 2020.

    Pozdravljeni ponudba za posojilo med zasebnimi resnimi v 72 urah.Dajem resna in zanesljiva zasebna posojila v razponu od 2.000 € do 10.000.000 € s stopnjo 2%. Če vas to zanima, me kontaktirajte po mojem e-pošti: marialeydi06@gmail.com 

  • mph 11:20 17.marec 2020.

    Kaj, ko bi se stroka poenotila vsaj enkrat? Kao si kužen v prvih dneh najbolj, drugje pa ugotavljajo, da je samo možno, da je nekdo kužen pred izbruhom simptomov, drugače pa v glavnem postane kužen, ko se pojavijo simptomi. Pa ...prikaži več najbolj okužiš prostor, ko že kašljaš ali kihaš, ... itn.