Slovenija
83161 ogledov

Štirje v kritičnem stanju, pozitivnih tudi 17 otrok

Koronavirus Profimedia
Štirje v kritičnem stanju, pozitivnih tudi 17 otrok.

"Na kliniki smo imeli skupno 42 hospitaliziranih odraslih, 21 smo jih že odpustili, trenutno jih je v bolnišnici 21, nekateri so na kisiku. Povprečno imajo 60 let, večina ima dodatne bolezni, najpogosteje povišan krvni tlak, nekateri tudi imunske motnje. Na intenzivni negi jih je bilo pet, eden je imel poškodbo, štirje pa so kritično bolni in lahko v naslednjih dneh umrejo," je v jutranji informativni oddaji RTV Slovenija povedal Janez Tomažič z infekcijske klinike.

Povedal je še, da je bilo na test pozitivnih 17 otrok pozitivnih, a še noben ni bil hospitaliziran.

Stanje pri nas je skrajno resno

Na vprašanje, kaj je najbolj črn scenarij, pa je dejal, da poznamo krivulje z vsega sveta, zelo črn scenarij se odvija v Italiji. "Eksponentno se lahko številke povečajo, to lahko pričakujemo v tem in v naslednjem tednu, če zdržimo 14 dni, upam, da črnih scenarijev pri nas ne bo, je pa to težko povedati. Trenutno število kaže, da je stanje skrajno resno, prosim vse, da navodila jemljejo skrajno resno," je opozoril Tomažič. 

Če imate simptome, ostanite doma!

Vsem, ki morajo hoditi v službo, svetuje: "Zjutraj, ko se zbudite, če ugotovite, da imate simptome, ostanite doma. Sicer pa še vedno veljajo osnovna higienska pravila, ki se jih držite: meter in pol razdalje, umivanje rok z milom, to lahko povsod preberete," je dejal Tomažič.

Če imate simptome za covid-19, ne jih zamolčat, odkritost je izjemno pomembna. Brez panike, brez diskriminacije, stigma je smrt za javno zdravje.

Janez Tomažič

99 odstotkov okuženih ima simptome

Skoraj tretjina bolezni se začne z bolečinami v mišicah, več kot 90 odstotkov pa ima vsaj malo zvišano telesno temperaturo. Več o simptomih in inkubacijski dobi ter kdaj in koliko časa je bolnik kužen, si lahko preberete tukaj. Brez simptomov bolezen zelo verjetno poteka pri manj kot odstotku obolelih. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
 • Avatar Dejan Thaddeus
  dejan02 13:15 18.marec 2020.

  ČE BOSTE SPREJELI IN ZMOLILI PEČAT ŽIVEGA BOGA, KRIŽARSKO MOLITEV (33), BOSTE ZAŠČITENI PRED KORONAVIRUSOM - TO BOG OBLJUBLJA: http://www.opozorilo-jezusov-drugi-prihod.si/pecat-zivega-boga/ Spremljajte moje Facebook objave: https://www.facebook.com/dejan.thaddeus

 • Avatar Dejan Thaddeus
  dejan02 13:04 18.marec 2020.

  KLIČEM VES SLOVENSKI NAROD KATEREGA NEIZMERNO LJUBIM! Moje ime je Dejan, star sem 32 let, sem bodoči duhovnik. Prihajam iz Šmarja pri Jelšah. Gospod Bog me pošilja! Lepo prosim, prisluhnite mi! Rad imam slovenski narod, želim pomagati! OBSTAJA BOŽJE ZDRAVILO ...prikaži večILO ZA KORONAVIRUS, PREBERITE SI MOJO FACEBOOK OBJAVO: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3110928105607021&id=100000695864860

 • popokatopetl 13:32 17.marec 2020.

  "Kdaj boste dojeli, da MNOGI ne morejo ostat doma, ker jih delodajalec izsiljuje in MORAJO v službo???" ---------- Bistveno je upočasnit širjenje toliko da zdravstveni sistem ne kolapsira in ljudje ne umirajo po nepotrebnem in da čimbolj zaščitimo rizične skupine. ...prikaži veče. Ampak kaže da nas bo večina pač morala prebolet. Strašno dobro bi bilo da se ekonomija zaradi ukrepov čimmanj sesuje. Slabi ukrepi lahko povzročijo več škode kot virus. Ljudje rabimo dohodke in nujne storitve in brez dela ne gre.