Slovenija
2133 ogledov

Kdaj lahko na javni površini uživamo pijačo in hrano

Covid-19, Slovenija, Ljubljana Epa Covid-19, Slovenija, Ljubljana
Inšpektor vas bo najverjetneje najprej opozoril.

"V gibanju ne smemo ničesar uživati, lahko se pa se umaknemo na zeleno površino in pri tem upoštevamo vsa potrebna priporočila NIJZ," glede prehranjevanja na javnih površinah razlaga inšpektorica Diana Potza. Odlok ministrstva za gospodarstvo prepoveduje, da bi se zadrževali ali uživali hrano na prevzemnem mestu, ne prepoveduje pa, da bi hrano konzumirali kje drugje. Vendar pa je na drugi strani še vedno v veljavi odlok, ki zapoveduje nošenje mask na javnih površinah.

Covid-19, Slovenija, policija, nadzor, občine Pri Woltu odgovarjajo Slovenija Pri Woltu odgovarjajo: Policija ga je kaznovala, ker je želel pojesti malico

"V večini primerov skušamo biti življenjski" 

"Če se umaknemo na zeleno površino, lahko nekaj zaužijemo, ne smemo pa tega izkoriščati," pravi Potza in poudarja, da se inšpektorji odločajo samostojno, od primera do primera. "V večini primerov skušamo biti življenjski, upoštevamo okoliščine," pravi inšpektorica.

"Potrebno je upoštevati vsa splošno veljavna priporočila, denimo, da pri tem ne gre za zbiranje, da je na klopci v parku deset kolegov iz službe, torej, da ne gre za osebe iz istega gospodinjstva," še kot primer, ko bodo inšpektorji najverjetneje ukrepali, navaja Potza, na drugi strani pa bodo inšpektorji najverjetneje prizanesljivi do denimo gradbenih delavcev, če bodo ti pri malici upoštevali varnostno razdaljo. "Tudi inšpektorji, tudi policisti so samo ljudje in se da predstaviti svoj primer," še pravi Potza. 

Inšpektorji so v času med 9. in 15. novembrom opravili 2578 inšpektorskih nadzorov, izrekli 104 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 56 400 evrov. Izrekli so 263 opozoril in 120 upravnih ukrepov.

Kdaj opozorilo in kdaj sankcija?

Inšpektor se bo načeloma najprej odločil za opozorilo, šele, če se opozorila ne upošteva pa napisal kazen, še pravi Potza. Vendar je to nepisano pravilo, inšpektor, ki odloča samostojno in od primera do primera, lahko tudi v prvo napiše globo, ki znaša med 400 in 4000 evri. Po začetku veljavnosti PKP 5 se je nabor nadzornikov z začetkom veljavnosti poleg zdravstvenega razširil še na osem inšpektoratov ter na policijo in občinsko redarstvo. 

Inšpektorji so v zadnjem tednu prejeli 66 prijav občanov, ki so se večinoma nanašale na delovanje gostinskih lokalov in nenošenje mask. 

Ukrepe vedno bolj spoštujemo

Inšpektorji so skupaj s policisti nadzirali tudi prehod meje na mejnih prehodih Obrežje, Metlika in Vinica. Pogledali so v 177 avtomobilov, pri 54 so napisali plačilne naloge, ker so ugotovili, da potniki kršijo prepoved prečkanja meje med občinami, v 26 primerih pa so izrekli opozorila, ker v avtomobilu niso bili člani istega gospodinjstva. 

"Razvidno je, da se spoštovanje ukrepov predvsem na odprtih javnih površinah izboljšuje, saj je bilo v preteklem tednu izrečenih še manj ukrepov kot v dveh tednih prej. S strani inšpektorjev na terenu pa je bila ponovno izpostavljena problematika gostinskih vrtov, na katerih se posamezniki po opravljenem prevzemu hrane in pijače zadržujejo, lahko tudi v večjih skupinah, zlasti v lepem vremenu. Te kršitve se obravnavajo kot kršitve zbiranja," pravi glavna zdravstvena inšpektorica. 

Kršitelji napadli policiste

"Še vedno se dogajajo kršitve zbiranja v zasebnem prostoru, tudi kakšna zabava pride v zasebnem prostoru, res je tega v primerjavi s preteklimi tedni manj. Zgodilo se je, da se na ukrepanje policistov na zasebnih zabavah niso odzvali, v posameznih primerih pa so bili policisti tudi napadeni," pa razlaga Tomaž Pečjak, namestnik generalnega direktorja policije. 

Policisti so sicer novembra opravili nadzore na več kot 46 124 krajih, na posameznem kraju so se zadržali tudi več ur. Policija je preverjala predvsem prepovedi zbiranja, prepoved prehajanja meja in zapoved nošenja maske na javnih prostorih. "Prvi ukrep je sevada opozarjanje, v kolikor pa preventivni ukrep ne doseže svojega namena pa je policist primoran izvesti ostale represivne ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa," pravi Pečjak.  

604-krat so se v nadzor odpravili na podlagi opozoril občanov, sami pa so odkrili skoraj 3900 kršitev. V 60 odstotkih so izrekli opozorilo, v drugih primerih so pisali naloge. 

 

 

Komentarjev 2
  • lulibuc 14:10 20.november 2020.

    Kdaj? Ko bomo počistili z nacizmom in fašizmom v državi in nič prej in ko bo covid globalna golazen za rešetkami za 30 let

  • Avatar Leon
    Leon 13:44 20.november 2020.

    Na javnih površinah lahko brez kazni vdihavate smog ,PM10 in smrad ,ki ga nihče ne kontrolira ! Inšpektorji delajo od doma ............surfajo po spletu .....hm