Slovenija
12 ogledov

Kdaj odrešujoč vodni pljusk za Istro?

Sušna Rižana. Zadostne količine vode naj bi v Istro v prihodnje pritekle iz širš Žurnal24 main
Voda postaja vse bolj dragocen vir, česar se v Istri zavedajo že sedaj. Ker je rižansko zajetje vse bolj suho, strokovnjaki že načrtujejo povezavo le-tega z zaledjem.

Voda, ki bo slovensko Istro odrešila kroničnega pomanjkanja zadostnih količin kakovostne vode, bo po vsej verjetnosti pritekla iz Padeža, drugih ilirskobistriških virov in Brestovice na Krasu, smo izvedeli na ministrstvu za okolje in prostor (MOP). Uvažanje vode iz Hrvaške potem ne bo več potrebno. Državni prostorski načrt je trenutno v fazi izdelanih strokovnih podlag. "Od domačih in tujih strokovnjakov smo prejeli vse recenzije, zdaj pa moramo različice še dodatno ekonomsko, prostorsko in časovno ovrednotiti. Na podlagi tega bomo izbrali najoptimalnejšo različico ali kombinacijo različic," nam je napredek v strateškem projektu pojasnila Bernarda Podlipnik, generalna direktorica direktorata za evropske zadeve in investicije na MOP. Do kdaj se bo to zgodilo, pa nam ni znala odgovoriti, dejala je, da "vsekakor v najkrajšem možnem času".
Poleg razvpitega zajetja Padež (zanj baje tudi iz špekulativnih razlogov ves čas glasno navijajo v Rižanskem vodovodu Koper, le začetna investicija pa bi stala 84 milijonov evrov) se je kot smiselna dodatna rešitev torej izkazala: večje količine vode iz ilirskobistriškega in kraškega vodovoda, od koder bo treba cevovode povečati oziroma postaviti nove.

 

Previdnost do preklica

Direktor Rižanskega vodovoda Koper Zdravko Hočevar napoveduje, da bodo težave na vodovodnem omrežju v Piranu morda odpravili že do konca tega tedna. Preliminarni vzorci so vedno boljši. Do preklica nevarnosti pa še vedno veljajo preventivni ukrepi. Porabniki bodo morali natančno upoštevati navodila o večkratnem izpiranju hišnih vodovodnih omrežij pred vnovičnim začetkom uporabe vode. Računov za vodo pa za junij in vsaj del julija ne bodo dobili.milijona evrov so na okoljskem ministrstvu do zdaj namenili za projekt vodooskrbe Istre.

Kaj pa Malni?
Kot smo že poročali, je direktor Kovoda Postojna Edi Šibenik opozoril tudi na ekonomsko in tehnično upravičenost povezave obalnega območja z zelo bogatim vodnim virom Malni in virom Korotan, ki bo saniran, na območju občine Postojna, za kar sta bili študiji izdelani že v letih 1988 in 1995.

"Ta možnost ostaja odprta, toda za zdaj povezava ni predvidena. Vodni vir Malni naj ostane zlata rezerva," pravi Podlipnikova. Vprašanje zadostne oskrbe Istre s kakovostno vodo je spet postalo aktualno ob dogodkih v Piranu. Ti pa so razkrili še najmanj eno zelo resno težavo dotrajanost vodovodnega omrežja v starih mestnih jedrih istrskih mest, ki zahtevajo čimprejšnjo sanacijo. "Z okoljskimi projekti se ne gre igrati, saj se napake hitro vrnejo kot bumerang," je zgovorno posvarila Podlipnikova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.