Slovenija
36462 ogledov

Tako se bodo naslednji teden sproščale slovenske regije

Policijska ura v Ljubljani Profimedia
Kmalu bi se lahko odprle meje regij, a ne vseh.

"Oranžna faza pomeni sproščanje gibanja med regijami," je na vprašanje, kdaj lahko pričakujemo odprtje regij, na današnji tiskovni konferenci povedala vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar. "Zelo verjetno bodo tiste regije, ki bodo v rdeči fazi, ostale zaprte."

Regijsko odprtje teras lokalov že velja ta teden

Vlada je že ob spremembi semaforja ukrepov napovedala regijski pristop pri sproščanju, a so do sedaj za vso državo veljali ukrepi za rdečo fazo, četudi so nekatere regije po podatkih že ustrezale pogojem za prehod v oranžno fazo.

Regijsko so se s ponedeljkom sicer sprostile terase lokalov v tistih regijah, ki so imele prejšnji teden pred odločanjem vlade boljšo epidemiološko sliko. Niso pa se sprostile meje regij, niti v tistih regijah, ki so imele boljšo epidemiološko sliko.

Ustrezamo pogojem za oranžno fazo

Trenutno sedemdnevno povprečje okužb na ravni države znaša 785, kar pomeni, da na ravni države ustrezamo pogojem za oranžno fazo, saj je tudi v bolnišnicah hospitaliziranih manj bolnikov od tisoč. 

 | Avtor:
Primorsko-notranjska in savinjska regija z najslabšo sliko

Epidemiološki podatki za regije kažejo, da je trenutno stanje najslabše v primorsko-notranjski in savinjski regiji, ki ustrezata pogojem za rdečo fazo, najboljše pa je stanje v obalno-kraški regiji, ki bi se lahko glede na vladni semafor ukrepov obarvala rumeno.

Kateri ukrepi bodo veljali prihodnji teden, bo vlada sicer odločala predivoma v sredo popoldan. Takrat bomo tudi izvedeli, ali se je vlada odločila za regijski pristop sproščanja ukrepov. 

Oranžna faza pomeni tudi sproščanje pouka na fakultetah, a ker prihajajo prvomajski prazniki, bo po besedah Logarjeve ob zdajšnjih trendih do sproščanja na fakultetah verjetno prišlo po praznikih. Vprašanje ostaja bivanje v študentskih domovih, kjer razmišljajo o možnosti samotestiranja študentov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1