Slovenija
6107 ogledov

Kdaj v kampe, hotele, k sobodajalcem?

Kampiranje na Hrvaškem
Pred koncem tedna zagotovo še ne. Kdaj?

Čeprav se je odprtje kampov in manjših nastanitvenih obratov pričakovalo že v kratkem, nekateri so omenjali 12. maj, pa ga pred koncem tedna ni pričakovati. Ponovni zagon turističnega gospodarstva se bo zgodil med 15. majem in 1. junijem, predvidevajo na gospodarskem ministrstvu.

"Vse je seveda še vedno odvisno od epidemiološke slike v Sloveniji in odločitve vlade o spremembi odloka o zajezitvi novega koronavirusa," so na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo odgovorili na vprašanje, ali drži časovnica, da naj bi manjši nastanitveni obrati in kampi vrata odprli še ta teden.

Priprava standardov

Nastanitveni obrati so morali v skladu z vladnim odlokom zapreti vrata 16. marca, številni pa so se zaradi zmanjšanja obiska za ta korak odločili že pred tem. Zdaj novoustanovljeni strokovni svet za turizem v sodelovanju z zdravstvenimi strokovnjaki pripravlja standarde, ki jih bodo morali v turistični panogi upoštevati ob ponovnem odprtju.

Gostinski lokali so lahko svoje terase odprli 4. maja. Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je takrat napovedal, da bo še v maju sledilo odpiranje nastanitvenih objektov, najprej manjših za do 30 gostov. Ob ugodni epidemiološki sliki bi junija sledili hoteli, centri dobrega počutja in ostali ponudniki, je dodal.

Covid-19, UKC Ljubljana Slovenija Novo: V Sloveniji še naprej fantastične novice o okužbah s covidom-19

Velik upad dohodkov

V hotelih sicer letos pričakujejo okoli 70-odstotni upad prihodkov na letni ravni, če bodo lahko prve goste sprejeli 1. junija in se bodo v istem mesecu sprostili tudi prehodi meja z državami, ki covid-19 obvladujejo podobno kot Slovenija. Podoben padec tako prihodkov kot tudi obiska pričakujejo tudi v kampih.

Turizem je med najbolj prizadetimi panogami zaradi koronavirusa in vlada mu napoveduje dodatne ukrepe pomoči. Med njimi je gospodarski minister Zdravko Počivalšek pred dnevi omenil sofinanciranje skrajšanega delovnega časa, podaljšanje veljavnosti sedanjih ukrepov in dodatna likvidnostna sredstva.

Hrvaška policija Svet Slovenci že prvi dan hiteli na Hrvaško

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
 • stromar 08:50 12.maj 2020.

  hrvaška je očitno pomembnejša od slovenije in pametnejša, da je ob upoštevanju ukrepov že odprla meje

 • Avatar Prisciolla
  Prisciolla 01:08 12.maj 2020.

  Si želiš najti žensko za eno noč? Pojdi –– B­r­ed­h­ot­.­C­om

 • titty 18:59 11.maj 2020.

  Minister Zdravko Procentualšek.