Slovenija
2 ogledov

Kdo bo plačal Trebanjcem?

Po eni različici bo odlagališče veliko za 350 tisoč ton smeti, po drugi pa za 50 Žurnal24 main
Projekt. Po enem DIIP vreden 20 milijonov evrov, po drugem štiri milijone več.

Trebanjski občinski svetniki bodo danes popoldne nadaljevali ponedeljkovo izredno sejo, na kateri so obravnavali dokument identifikacije investicijskega projekta (DIIP) za center za ravnanje z odpadki Cero Globoko. Zaradi pomanjkljivosti dokumenta niso potrdili, ampak so najprej zahtevali popravke.

Kdaj ustanovitev?
Podjetje. Skladno z DIIP je leta 2013 predvidena ustanovitev podjetja, ki bo upravljalo Cero Globoko. Trebanjskim občinskim svetnikom se zdi to pozno. “Če se bodo pokazale potrebe, da se podjetje ustanovi prej, bomo k temu tudi pristopili,” je zatrdil župan Alojzij Kastelic.

 

DDV neupravičen strošek?
V igri sta dve verziji DIIP – za deset občin, kolikor jih je k projektu že pristopilo, in za 19 občin, kolikor jih je bilo predvidenih. Po prvem bi morala trebanjska občina na osnovi dozdajšnjega vlaganja v deponijo dobiti 28 tisoč, po drugem pa 85 tisoč evrov, vendar v dokumentu ni jasno, kdo bo ta znesek Trebanjcem plačal. Prav tako ni jasno, kdo bo plačal okoli štirimilijonski DDV, če bo ta neupravičen strošek.

Nezadovoljni s cenitvijo
Svetniki se tudi niso strinjali s cenitvijo dozdajšnjega vlaganja občine – šlo naj bi le za 578 tisočakov – in z višino odbitka državnih sredstev – gre za 394 tisočakov nepovratnih sredstev, ki jih je občina dobila v dozdajšnjih vlaganjih v deponijo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.