Slovenija
4420 ogledov

Kdo bo sploh še dobavljal plin, če država ne bo ukrepala

plin, kuhinja Profimedia
Državni svet vladi predlaga, da preuči pobudo za takojšnjo pripravo zakonske rešitve za kritje razlike med tržno in regulirano ceno zemeljskega plina ter uredi nevzdržno finančno situacijo za dobavitelje zemeljskega plina. Kot navaja, trenutna ureditev sili dobavitelje v umik s trga, s čimer se uničuje tudi zdrava konkurenca.

Pobudo za pripravo omenjene rešitve je podal državni svetnik Igor Velov, DS pa jo je podprl in predlagal vladi, da jo preuči, izhaja iz sklepov sredine seje DS. Do pobude prihaja v času, ko se nekatere družbe zaradi visokih cen zemeljskega plina na borzi in splošne energetske draginje odločajo za ukinjanje dejavnosti dobave zemeljskega plina. Za tak korak so se odločili v Komunalnem podjetju Velenje, kranjskem Domplanu in Energetiki Celje.

Vlada je z uredbo o določitvi cen zemeljskega plina iz plinskega sistema julija določila najvišje dovoljene drobnoprodajne cene plina iz plinskega sistema za gospodinjske in skupne gospodinjske odjemalce ter osnovne socialne službe in male poslovne odjemalce. Medtem ko naj bi uredba ciljala na lažjo premostitev energetske draginje za končne potrošnike, pa je, kot je opozoril Velov, v težaven položaj postavila dobavitelje zemeljskega plina, saj ne predvideva nobenega instrumenta za povračilo razlike med tržno in regulirano ceno. Povedano po domače, dobavitelji morajo plin dobavljati po nižji ceni, kot ga kupujejo. 

Potrebno je mesečno zagotavljanje likvidnostnih sredstev

"Prevalitev razlike v tržni in regulirani ceni na dobavitelje ali prepozno povračilo razlike v ceni pomeni zanesljiv propad dobaviteljev v zasebni lasti. Tudi v primeru, da bi država dobaviteljem povrnila razliko v ceni, bi bilo treba za stabilnost poslovanja dobaviteljev mesečno zagotavljati likvidnostna sredstva na podlagi nastalih stroškov nakupa zemeljskega plina," navaja Velov.

Kot dodaja, dobavitelji, ki morajo kriti razliko med tržno in regulirano ceno zemeljskega plina oz. morajo te stroške zalagati, prevzemajo velika likvidnostna tveganja in so prisiljeni sprejemati nesorazmerne ukrepe za preprečitev oz. odpravo vzrokov za nastanek nelikvidnosti, kot so opustitev dejavnosti dobave oz. zapiranje družb zaradi nelikvidnosti.

To po njegovi oceni v stisko spravlja tudi končne potrošnike, ki so tik pred začetkom ogrevalne sezone prisiljeni iskati novega dobavitelja. Končnim potrošnikom bo taka ureditev, ki uničuje zdravo konkurenco, po navedbah Velova prinesla le še višje stroške ogrevanja, kar pa bi bilo glede na trenutne cene zemeljskega plina nevzdržno.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • igorgeus 19:36 23.september 2022.

    ampak za razliko od geni, nikogar ne zanima placa in nagrade direktorja te druzbe. kljub temu, da so cez noc odrezali kar nekaj odjemalcev, cesa geni ni naredil nikoli, si jo ocitno vec kot zasluzi.

  • rd2dmk2 15:29 22.september 2022.

    ja no tisti državnega sveta so ravno tisti, ki so med tem "ubogim" gospodarstvom, ki bo propadlo. pa kaj še. so gostinci propadli med korono.jok. samo nove makine so nabavli. nema nič podpore gospodarstvu, dat uporabnikom sredstva, firme naj pa ...prikaži več zategnejo pas. kdo nam garantira, dane bodo pobrali denarja, pa spizdili, tako kot se je dogajalo pri podpori za delovna mesta. mura, kje si dons ? no kje ?

  • oneh 13:14 22.september 2022.

    Kaos na področju plina je zaradi tega, ker je država posredovala. Nekateri bi pa želeli še več posredovanja države in s tem še večji kaos. Naj država pusti pri miru dobavitelje plina, da ga prodajajo po tržnih cenah in naj ...prikaži več pomaga tistim ljudem, kateri se ogrevajo s plinom in teh višjih računov ne bi zmogli plačevati. Država bo itak zaradi višjih cen plina dobila več DDV. Če to razliko nameni pomoči potrebnim bo denarja več kot dovolj. Sicer pa, je svoboda in levaki plešejo, normalni pa jočemo.