Slovenija
31 ogledov

Kdo ima večja jadra?

peticija pravapeticija.com
S peticijo želijo dokazati, da je zagovornikov enakosti več kot 80 tisoč.

Peticijo Za ohranitev novega zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki od včeraj kroži po spletu, je danes do pol  pol osme ure zvečer podpisalo že 14 700 ljudi.

Namen peticije je pokazati, da nas je takšnih, ki mislijo, da moramo imeti vsi enake pravice in so proti ponovnemu referendumu, za katerega podpise zbira koalicija Za otroke gre, več kot 80 tisoč.  Toliko podpisov je namreč koalicija "Za otroke gre" zbrala v enem tednu. Podpise so včeraj predali v državni zbor.

Za peticijo ne stoji nobena politična stranka, ampak aktivni državljani in državljanke Republike Slovenije, so še zapisali avtorji peticije.

Da se referenduma ne razpiše, lahko odločijo že poslanci

Ustavni pravnik Igor Kaučič je za današnji Dnevnik dejal, da se lahko po novi ureditvi DZ že z navadno večino odloči, da referenduma ne razpiše, če oceni, da je pobuda v neskladju z ustavo. Če se pobudniki ne strinjajo s takšno odločitvijo, se morajo pritožiti na ustavno sodišče in izpodbiti sklep DZ.

Ustava referendum o človekovih pravicah prepoveduje

Ustavne spremembe, sprejete maja 2013, sicer med drugim prepovedujejo razpis referenduma o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugo protiustavnost.

Po besedah pravnika Rajka Pirnata je relativno težko napovedati, kakšna bi bila v sedanjem primeru odločitev ustavnih sodnikov. Meni sicer, da je nekoliko bolj verjetno, da ustavni sodniki referenduma ne bi dopustili, a bi to lahko ocenil šele potem, ko bi identificiral, katere neustavne rešitve je zakonska sprememba odpravljala. Obenem opozarja, da omejitve v ustavi glede referenduma ni mogoče uporabljati zelo razširjeno. Podobno meni ustavni pravnik Lojze Ude. 

Med tistimi, ki menijo, da o tem vprašanju ne bi smeli odločati na referendumu, je tudi varuh človekovih pravic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.