Slovenija
509 ogledov

Kdo je največji slovenski trgovec

trgovina supermarket Shutterstock
Oba trgovca trdita, da sta upravičena do naslova.

Celjska trgovska družba Tuš izstopa iz Slovenske oglaševalske zbornice (Soz) zaradi pritožbe Mercatorja, ki se nanaša na uporabo izraza Največji slovenski trgovec v oglasnih sporočilih. Oglaševalsko razsodišče je Mercatorjevi pritožbi ugodilo, s čimer se v Tušu, ki je največji trgovec v slvoenski lasti, ne strinjajo. Prepričani so, da je oglaševalska zbornica v prid Mercatorju razsodila tudi zato, ker so v postopku sodelovale osebe, ki so po njihovih informacijah poslovno tesno povezane z Mercatorjem.

Tržni delež ali izvor lastništva

V Mercatorju trdijo, da šteje, kdo ima največji tržni delež. "Največji slovenski trgovec je tista družba, ki je registrirana v Sloveniji ter je najbolj pomembna za slovensko družbo, saj zaposluje največje število ljudi, plačuje največ davkov, ustvari največji prihodek, ima največji tržni delež na slovenskem trgu ter je zaradi najbolj obsežnega sodelovanja s slovenskimi dobavitelji tudi najbolj vpeta v slovensko živilsko verigo," so sporočili iz Mercatorja. "In to je družba Mercator."

Omenjena kršitev po oceni Mercatorja predstavlja primer zavajajoče uporabe pojma "slovenskosti" ter s tem zavajanja slovenskega potrošnika. "Je tudi primer kršitve oglaševalskega kodeksa, kar je s svojo odločbo potrdilo tudi Slovensko oglaševalsko razsodišče," poudarjajo. 

"Microsoft, OMV in H&P niso slovenski"

V Tušu nasprotno trdijo, da potrošnik presoja slovenskost posamezne družbe po izvoru lastništva. "Če bi bilo drugače oz. če bi presojal po kraju, kjer je družba registrirana, bi za potrošnika bile vse družbe, ki so registrirane v Sloveniji, slovenske, in tako tudi denimo Microsoft, OMV, H&P in druge," trdijo v Tušu.

Prepričani so, da so sami upravičeni do slogana Največji slovenski trgovec, saj izpolnjujejo tri objektivne pogoje: so trgovsko podjetje, trgovsko podjetje, ki je v slovenski lasti, ter je največji izmed trgovskih podjetij, ki so hkrati tudi slovenska.

Komentarjev 12
  • marost 12:20 10.maj 2015.

    Microsoft Slovenija ima sedež v Sloveniji. Ampak zato še ni slovenski trgovec. TAko kot Mercator (žal) pač ni več Slovenski trgovec. Ali ima firmo odprto podružnico ali pa doo (ali dd) pa je samo stvar, kako optimizirati posel....

  • Filipka 10:13 25.april 2015.

    A agrokor/mercatorju pa ni treba odplačevat dolgov? hrvati so nekajkrat bolj zapufani kot slovenska podjetja in pol se ustvari vtis, da mi ne znamo firm vodit. Ampak pazi: mercator mora prodajat svega in svašta od agrokorja, tuš pa podpira lokalne ...prikaži več slovenske izdelke in jih da na polico. Kaj je zdaj tu boljše?

  • Domen Kleva 21:52 24.april 2015.

    Ok, če bi dali drugačno primerjavo. Revoz... Ustanovljen v Sloveniji, v lasti Renault-a, proizvaja vozila, ki so v veliki meri načrtovana v Sloveniji... Kaj potem je Twingo slovenski avto? Je revoz slovensko podjetje?Microsoft Slovenija je registriran v SLO, davke ...prikaži več plačuje tukaj, zaposjuje slovenske prebivalce. Lastnik in ustanovitelj je sicer tujec, pa vendar neke bistvene razlike ni. Pač ja, gre za slovensko pravno osebo oz. pravno osebo registrirano v Sloveniji pa je dejansko slovenska? Enako je sedaj v primeru Mercatorja! Tuš je v slovenski lasti, Spar slovenskih izdelkov ne umika s svojih polic kot to dela Agrocor... koliko je potem dejansko slovenski?Lahko pa bi se Tuš posluževal gesla "Slovenskim izdelkom prijazno podjetje" ali "Največji trgovec prijazen slovenskim izdelkom"