Slovenija
15 ogledov

Janković razmišlja o tožbi Dursa

Ker je v vodo padel 30-milijonski posel z Libijci, Grep išče nove investitorje z Žurnal24 main
"Dajem se v prostovoljno preiskavo vsem državnim organom. Ker nisem dobil niti evra," je v svoj zagovor dejal ljubljanski župan Zoran Janković.

Objave podatkov, ki so davčna tajnost, ne moremo komentirati, so nam danes glede objave dokumentov, ki naj bi dokazovali, da je denar mestne občine Ljubljana (MOL), ki jo vodi župan Zoran Janković, po več transakcijah končal na bančnem računu podjetja v lasti istega Zorana Jankovića.

Kako naj bi denar potoval, si lahko ogledate na spodnji časovnici:

Grep Bazi Dante dal dve posojili

Za vsa dodatna pojasnila smo se obrnili tudi na MOL ter podjetja, ki naj bi denar prenakazovala. Zaenkrat so nam odgovorili le iz podjetja Grep.

"Podjetje GREP, d. o. o., je svoja likvidna sredstva kratkoročno posojalo več podjetjem. Med njimi je tudi podjetje BAZA DANTE, d. o. o., ki sta mu bili dani dve posojili, in sicer 15. 4. 2011 posojilo v višini 500 tisoč evrov, ki je bilo skupaj s sedemodstotnimi obrestmi na letni ravni vrnjeno 24. 1. 2012 v skupni višini 527.226,83 evra, ter 26. 8. 2011 posojilo v višini 500 tisoč evrov, ki je bilo skupaj s sedemodstotnimi obrestmi na letni ravni vrnjeno 24. 1. 2012 v skupni višini 514.473,41 evra.

Vsa sredstva so bila vrnjena na transakcijski račun družbe REP, d. o. o. Za dajanje omenjenih kreditov je podjetje GREP, d. o. o., imelo kratkoročen presežek likvidnih sredstev na svojem transakcijskem računu."

V moj žep ni prišlo nič

"Še danes nimam nobenega obvestila o dokumentu Davčne uprave RS (Durs). Pozivam Durs, naj to stori. Durs je dvakrat pregledal MOL glede Stožic in niso ugotovili nepravilnosti. Pozivam tudi policijo, naj se tega loti. V žep Zorana Jankovića ni prišlo nič," je župan MOL Zoran Janković dejal na tiskovni konferenci, ki jo je sklical zaradi dokumentov, ki so se pojavili v javnosti.

Kot je še povedal, je poklical Electo in Grep. Izvedel je, da je Baza Dante vrnila denar, ki naj bi jim ga prenakazali. Kot pravi Janković je šlo za posojilo, kar je razvidno tudi iz obvestila, ki ga je občini, pa tudi medijem poslal Grep.

V njem Grep navaja, da je 15. aprila lani Bazi Dante po obrestni meri sedem odstotkov posodil 500.000 evrov, posojilo pa je bilo 24. januarja letos v celoti poplačano.

Hkrati je Baza Dante od Grepa 26. avgusta lani dobila še eno polmilijonsko posojilo in tudi tega naj bi vrnila januarja letos. "In tukaj ne vidim nič spornega, saj se je denar vrnil nazaj Grepu," je dejal Janković.

"To je politična gonja"

"To je politična gonja glede na naše prvo mesto (po raziskavi Ninamedie). To, kar počne Durs – odtekanje dokumentov –, je neverjetno. Razmišljam, kaj bi storil glede tega. Vsekakor se bom pogovoril z odvetnikom. Dajem se v prostovoljno preiskavo vsem državnim organom. Ker nisem dobil niti evra."

Nenavadno naključje je tudi to, da je predsednik največje vladne stranke Janez Janša takšen razvoj dogodkov napovedal že konec lanskega leta, je povedal Janković.

Nato je še enkrat ponovil, da ni dobil niti evra, kljub temu, da je šlo plačilo prek KLM. "Ne vidim problema, da je nekdo Krimu posojal denar. Problem bi bil, če tega denarja ne bi vrnili. Ne želim pojasniti vloge podjetja Baze Dante v tej zgodbi."

Čeprav je Janković večinski lastnik KLM Nalože, pa ni znal pojasniti, zakaj je Baza Dante še isti dan, ko je prejela drugi obrok posojila, KLM Naložbe nakazala skoraj 400.000 evrov po asignaciji Electe (kar pomeni, da bi morala Electa dobiti nakazilo Baze Dante, a ga je odstopila KLM Naložbam za poplačilo dolga).

Kot je dejal, "ima podjetje štiri lastnike in svojega direktorja". To je sicer Jankovićev sin Damijan, ki pa za izjave ni dosegljiv.

Ne namerava odstopiti

Na novinarsko vprašanje, ali ni nekoliko nenavadno, da je Grep, ki je imel nekaj časa tudi blokiran račun, lahko posojal denar več podjetjem, Janković odgovarja z nasprotnim vprašanjem:

"Ali mislite, da sem piarovec od Grepa, od Baze Dante ali od Electe? Danes še enkrat odločno poudarjam, da se ne bom ukvarjal s podjetji, ki imajo svoje direktorje."

Kot župan Janković ne namerava odstopiti, ponavlja pa izjavo iz časa zadnjih parlamentarnih volitev. "Če mi kdo ugotovi kakšno nepravilnost, bom odstopil z vseh funkcij," je ponovil.

O transakcijah je bilo govora tudi na seji sveta stranke Pozitivne Slovenije.

Komentarjev 15
  • ELche 11:49 27.september 2012.

    Ta "SRB" ti je še vedno naredil manj škode kot tvoji čistokrvni "SLOVENCI" ... kaj ti moram pisat priimke in imena ali ti je mogoče že jasno.... zanimivo mi je da so vsi te "SRBI, HRVATI IN BOSANCI" super fajn ...prikaži več "SLOVENCI" če za slovensko nogometno, košarkarsko, odbojkarsko, rokometno ali katero koli ekipno reprezentanco zastopajo zadovoljive uspehe... res mi ni jasna ta "plitkost"... naj ti ne bo kriterij "SRB" ampak posameznik kot tak, ker smo pod kožo vsi krvavi....

  • sintesi 09:03 26.maj 2012.

    dokler bo samo jankovič klical državne organe naj preiščejo njegove račune mu verjamem....vsakemu ki to stori pa se nikogar drugega ne spomnim.....a ni blo par dni pred volitvami ko janša ni pokazal nekih pogodb o svojih nepremičninah????

  • puelasedulaest 15:00 22.maj 2012.

    Ta "SRB" se dela norca iz vseh Slovencev in jim na pošten način krade!! Zanima me kaj dela policija, DURS in tožilstvo, že pol leta?? Ali res ni možno človeka obtožiti po pol leta preiskave?????