Slovenija
34 ogledov

Kdo je utišal Jurija?

vojaška ladja Trigalv, Sankt Peterburg, krst Žurnal24 main
"Očitno je nekdo ukrepal," je umik oglasa, s katerim je prodajal novo slovensko bojno ladjo Triglav, komentiral poslanec Luka Juri.

"Name se ni nihče obrnil, da bi protestiral, ali kaj podobnega," je na vprašanje, ali so bili nad njim izvedeni kakšni pritiski, odgovoril Luka Juri, ki oglasa ne namerava ponovno objaviti. "Mislim, da je bilo sporočilo doseženo. Počakal bom na odgovor vlade. Če vlada ladje ne bo hotela prodati, bom še naprej od nje terjal konkretne podatke, koliko koristi je ta ladja naredila, glede na to, koliko nas stane," je odločen Juri.

Na vprašanje, kdo bi lahko stal za umikom oglasa je dejal: "Za tem bi v bistvu lahko stal katerikoli uporabnik, ki je prijavil oglas eBayu kot neresničnega. Morda kakšen užaljen oficir slovenske mornarice."

Triglav dal na eBay
Juri iz največje vladne stranke SD je nestrinjanje z nakupom Triglava prenesel na največje spletno avkcijsko mesto eBay. Tam je morebitnim zainteresiranim ponujal 25 milijonov evrov (35 milijonov dolarjev) vredno ladjo, ki bo to nedeljo prispela iz ruskega Sankt Peterburga v koprsko pristanišče.

Noben normalen poslovnež ne bi kupil tako noro drage ladje.
Luka Juri

"Oglas sem dal, da vladi olajšam delo in ji pokažem pravo pot," je svojo potezo pojasnil za Žurnal24. "Marsikdo v stranki se ne strinja z nakupom ladje, odločitvijo, ki jo je sprejela že vlada pod SDS. Sedanja vlada bi morala ladjo čim prej prodati. Marsikdo v stranki, vključno s predsednikom Pahorjem se morda s to odločitvijo ne strinja, takšno stališče spoštujem, vendar živimo v demokraciji, kjer lahko svoja mnenja vsakdo svobodno izraža," je dodal primorski poslanec.

Juri je v oglasu navajal, da bo ladja prodana, ko bo dosegla ceno najmanj 29 milijonov evrov (35 milijonov dolarjev). V času pisanja tega članka je ponudba naraščala. 

Predlaga jo za ladijske zabave

Da za ladjo verjetno ne bo zanimanja, je Juri v oglasu napovedal z naslednjimi besedami:

"Pozor, to je ladja, ki zahteva visoke operativne stroške. Skupaj z depreciacijo, stroški za gorivo, vzdrževanjem in posadko ladja na dan stane okoli 5.800 evrov (8 tisoč dolarjev), kar je 2,1 milijona evrov (tri milijone dolarjev) letno. Noben normalen poslovnež ne bi kupil tako noro drage ladje, ki nima prave uporabne vrednosti. Kakorkoli, je pa zelo priročna za organizacijo off-shore zabav, saj ima zelo odporno lupino."

 

Za uspešno avkcijo bi moral biti po Jurijevih besedah poleg pravšnje cene izpolnjen še en pogoj: vlada RS mora javno potrditi resnost ponudbe.

Oglas je bil, preden so ga umaknili, dostopen TUKAJ.

V oglasu je bil Triglav predstavljen kot ruska bojna ladja, ki jo je Slovenija kupila, da je zaprla klirinški dolg Ruske federacije, pri tem pa doplačala še 11 milijonov evrov (15 milijonov dolarjev).

Med pogoji prevzema je bilo zapisano, da prodajalec ladjo dostavi kamorkoli v ZDA. Prevzem je brezplačen, Juri sprejema tudi kreditne kartice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.